Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe, 6-składnikowe ciasto japońskie na punkcie, którego oszalał cały świat
canva/Artit_Wongpradu, Getty Images Pro

Ekspresowe, 6-składnikowe ciasto japońskie na punkcie, którego oszalał cały świat

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sernik może zostać przygotowany na wiele sposobów - dzisiaj prezentujemy przepis na sernik japoński z 6 składników. Ciasto nie ma sobie równych, jeżeli chodzi o puszystość i dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jest banalnie prosty w pieczeniu, lecz trzeba pamiętać, aby upiec je w kąpieli wodnej.

Sernik japoński podbił już wiele krajów i coraz częściej przyrządzany jest przez głodnych światowych smaków Polaków. W porównaniu do polskiego sernika ta wersja jest o wiele bardziej puszysta i delikatna.

Dużą zaletą sernika japońskiego jest niewielka ilość potrzebnych składników. Każde z nich większość z nas ma w swojej kuchni, więc eliminuje się do minimum ryzyko dodatkowej wycieczki do okolicznego spożywczego.

Przepis na japoński sernik

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 100 ml mleka

  • 100 g cukru

  • 6 jajek

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Oddziel żółtka od białek, przesiej mąkę do miski do dużej miski i podgrzej w rondelku mleko z masłem, aż to całkowicie się roztopi. Następnie wlej ciepły płyn do mąki i dokładnie wymieszaj, a po chwili pojedynczo dorzucaj żółtka.

Białkę ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będzie sztywna, partiami dosypuj cukier, cały czas ubijając białka. Połącz delikatnie pianę z resztą składników, dodaj do nich także ekstrakt waniliowy. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Formę wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą. Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 70 minut.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć domowe pączki. Ten tekst pokazuje, jak zrobić biszkopt z patelni bez pieczenia.

Ciasto

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy