Ekspresowe ciasto czekoladowe - 10 minut i gotowe. Zdradzamy najszybszy przepis
Ciasto czekoladowe jest jednym z tych deserów, którym bardzo trudno się oprzeć. Na szczęście jego przygotowanie będzie możliwe w zaledwie 10 minut. Tyle czasu zajmie zmiksowanie składników. Potem wystarczy tylko nieco cierpliwości, a cieszyć będziemy się niezwykle smakowitym wypiekiem. Deser będzie bajecznie wilgotny dzięki dodatkowi w postaci kilku łyżek powideł.
Ciasto czekoladowe z dzisiejszego przepisu będzie idealne jako poczęstunek dla gości, którzy późno się zapowiedzieli. Równie smaczny, jak kultowy sernik Izaura czy brownie wypiek każdy będzie w stanie przygotować. Koniecznie spróbujcie — nie raz jeszcze do niego wrócicie.
Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
-
1 jajo
-
2 łyżki kakao
-
3/4 szklanki cukru
-
1 szklanka mleka
-
2 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
4 czubate łyżki powideł śliwkowych
-
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki dodatkowe:
-
100 g mlecznej czekolady
-
wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
-
posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajko wbijamy do misy miksera. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy z cukrem. Wlewamy olej, wsypujemy kakao oraz sodę oczyszczoną.
Starannie mieszamy, a następnie dodajemy powidła śliwkowe, to dzięki nim wypiek będzie bajecznie wilgotny. Na koniec dodajemy mleko i wsypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy przez 45 minut. Gdy patyczek będzie suchy, piekarnik wyłączmy, a ciasto studzimy. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Możemy go dodatkowo posypać wiórkami czekoladowymi lub orzechami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/photosimysia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją
-
Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
-
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: przyslijprzepis