Smakosze.pl
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania

canva/Dash_med

Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go.

Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać. To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.

Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną

Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją

CZYTAJ DALEJ

Używajcie różnych sztućców podczas grillowania

Jednym z najbardziej niebezpiecznych, popełnianych dość nieświadomie błędów jest używanie tych samych sztućców do umieszczania mięsa na grillu i jego zdejmowania. Na surowych kawałkach wieprzowiny czy kurczaka często obecne są groźne dla zdrowia bakterie takie jak Salmonella, Campylobacter czy Escherichia coli.

Obróbka cieplna usuwa drobnoustroje, lecz użycie szczypców czy widelca, który był w kontakcie z surowym produktem do zdjęcia pieczystego, może skutkować przeniesieniem ich na przeznaczone do spożycia mięso.

Lepiej też wystrzegać się obracania grillowanych produktów takim sztućcem. Ryzyko może i będzie mniejsze, ale nadal istnieje. Nie jest też dobrym pomysłem opłukanie takiego widelca czy kolców. Zimna woda nie usunie wszystkich bakterii.

Zawsze myjcie grill po zakończeniu grillowania

Wydawać by się mogło, że nie trzeba przypominać o tak prostej czynności. Tymczasem wiele osób zapomina o oczyszczeniu rusztu po zakończeniu grillowania. To poważny błąd, który potem znacznie utrudnia zachowanie higieny przygotowania potraw.

Z ciepłego grilla zdecydowanie łatwiej jest usunąć tłuszcz. Co więcej, jesteśmy na świeżym powietrzu, więc możemy pozwolić sobie na zastosowanie silniejszych środków bez ryzyka, że opary zaszkodzą naszemu zdrowiu. Warto więc przetrzeć kratkę grilla kawałkiem cytryny lub nasączoną octem ścierką. Jeżeli mocno się zabrudziła, użyjcie amoniaku.

Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad

Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad

Źródło zdjęcia: canva/Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: michalgorecki, gotowanie.onet

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >
kurkuma do rosołu

Porady

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Czytaj więcej >