Smakosze.pl
Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną

canva/Максим Крысанов

Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Zastępując mąkę kaszą manną, uzyskamy niezwykle puszysty specjał, który zachwyci nawet największych sceptyków. Jeśli dodatkowo ziemniaczaną masę zmieszamy z odrobiną kwasku cytrynowego, placki nie ściemnieją i będą miały piękny złocisty kolor po usmażeniu. Koniecznie sprawdźcie te patenty.

Placki ziemniaczane w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej. W większości przypadków ścieranie ziemniaków jest pierwszym, a zarazem najbardziej uciążliwym, etapem ich przyrządzania. Jeśli mamy blender ułatwimy sobie zadanie. Możemy też przygotować placki z ugotowanych ziemniaków.

Kawa z tonikiem

Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem

CZYTAJ DALEJ

Tym razem jednak proponujemy klasyczne rozwiązanie. Prosty trik, jakim jest dodanie kwasku cytrynowego, sprawi, że ziemniaki nie ściemnieją. Dodatek nie zmieni smaku, a połączone z kaszą manną ziemniaki będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na puszyste i złociste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 mniejsza cebula

  • 1 jajko

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • szczypta kwasku cytrynowego

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z kwaskiem cytrynowym. Pozbawioną łupiny cebulę również rozdrabniamy w ten sposób. Masę warzywną odciskamy z nadmiaru wody, a następnie wsypujemy kaszę mannę.

Dodajemy śmietanę, przyprawy oraz jajko. Starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy porcje masy, formując okrągłe, niezbyt duże i nie za cienkie placki. Smażymy je na niedużym ogniu do czasu, aż z obu stron będą złociste.

Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło. Najlepiej smakują z sosem tzatziki lub gęstą śmietaną. Smacznego.

Puszyste placki ziemniaczane pokocha wielu smakoszy

Puszyste placki ziemniaczane pokocha wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >