Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją

Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją

Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną
canva/Максим Крысанов

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Zastępując mąkę kaszą manną, uzyskamy niezwykle puszysty specjał, który zachwyci nawet największych sceptyków. Jeśli dodatkowo ziemniaczaną masę zmieszamy z odrobiną kwasku cytrynowego, placki nie ściemnieją i będą miały piękny złocisty kolor po usmażeniu. Koniecznie sprawdźcie te patenty.

Placki ziemniaczane w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej. W większości przypadków ścieranie ziemniaków jest pierwszym, a zarazem najbardziej uciążliwym, etapem ich przyrządzania. Jeśli mamy blender ułatwimy sobie zadanie. Możemy też przygotować placki z ugotowanych ziemniaków.

Tym razem jednak proponujemy klasyczne rozwiązanie. Prosty trik, jakim jest dodanie kwasku cytrynowego, sprawi, że ziemniaki nie ściemnieją. Dodatek nie zmieni smaku, a połączone z kaszą manną ziemniaki będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na puszyste i złociste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 mniejsza cebula

  • 1 jajko

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • szczypta kwasku cytrynowego

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z kwaskiem cytrynowym. Pozbawioną łupiny cebulę również rozdrabniamy w ten sposób. Masę warzywną odciskamy z nadmiaru wody, a następnie wsypujemy kaszę mannę.

Dodajemy śmietanę, przyprawy oraz jajko. Starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy porcje masy, formując okrągłe, niezbyt duże i nie za cienkie placki. Smażymy je na niedużym ogniu do czasu, aż z obu stron będą złociste.

Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło. Najlepiej smakują z sosem tzatziki lub gęstą śmietaną. Smacznego.

Puszyste placki ziemniaczane pokocha wielu smakoszy
Puszyste placki ziemniaczane pokocha wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko