Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Zastępując mąkę kaszą manną, uzyskamy niezwykle puszysty specjał, który zachwyci nawet największych sceptyków. Jeśli dodatkowo ziemniaczaną masę zmieszamy z odrobiną kwasku cytrynowego, placki nie ściemnieją i będą miały piękny złocisty kolor po usmażeniu. Koniecznie sprawdźcie te patenty.
Placki ziemniaczane w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej. W większości przypadków ścieranie ziemniaków jest pierwszym, a zarazem najbardziej uciążliwym, etapem ich przyrządzania. Jeśli mamy blender ułatwimy sobie zadanie. Możemy też przygotować placki z ugotowanych ziemniaków.
Tym razem jednak proponujemy klasyczne rozwiązanie. Prosty trik, jakim jest dodanie kwasku cytrynowego, sprawi, że ziemniaki nie ściemnieją. Dodatek nie zmieni smaku, a połączone z kaszą manną ziemniaki będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na puszyste i złociste placki ziemniaczane
Składniki:
500 g ziemniaków
1 mniejsza cebula
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta kwasku cytrynowego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z kwaskiem cytrynowym. Pozbawioną łupiny cebulę również rozdrabniamy w ten sposób. Masę warzywną odciskamy z nadmiaru wody, a następnie wsypujemy kaszę mannę.
Dodajemy śmietanę, przyprawy oraz jajko. Starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy porcje masy, formując okrągłe, niezbyt duże i nie za cienkie placki. Smażymy je na niedużym ogniu do czasu, aż z obu stron będą złociste.
Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło. Najlepiej smakują z sosem tzatziki lub gęstą śmietaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/fascinadora
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: gotujwstylueko