Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe ciasto czekoladowe z kubka. 5 minut i gotowe
canva/Juan Moyano

Ekspresowe ciasto czekoladowe z kubka. 5 minut i gotowe

13 lutego 2022

Wilgotne, gęste i obłędnie czekoladowe ciasto przygotowane w pięć minut? Jeśli tylko macie mikrofalówkę — jest na wyciągnięcie ręki. Składniki wystarczy wymieszać ze sobą po kolei. Jest równie smaczne, jak klasyczne brownie. Przekonajcie się sami.

Na czekoladę na gorąco nie macie ochoty, a pieczenie ciasta wydaje się zbyt skomplikowane? Właśnie w takich momentach ciasto z kubka sprawdzi się idealni. Szybkie, pysznie wilgotne i satysfakcjonujące. Skusicie się?

Przepis na czekoladowe ciasto z kubka

Składniki:

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • 2,5 łyżki kakao

  • 3 łyżki nutelli, najlepiej domowej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki cukru

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do kubka wbijamy jajo i mieszamy je widelcem. Wlewamy olej i mleko, a następnie łączymy je z nutellą, energicznie mieszając zawartość naczynia. Słodzimy masę, dodajemy szczyptę soli i porcję kakao.

Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy pozostałe składniki z mąką. Kubek z ciastem wstawiamy do mikrofalówki. Pieczemy je przez około 2 minuty przy ustawieniu mocy 800 W. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub do kawy.

Wskazówki:

  • Jeśli lubicie orientalne przyprawy, do kompozycji możecie dodać cynamonu, mielonych goździków lub kardamonu . Przyprawy pysznie podkreślą smak czekolady.

  • Deser będzie wegański, jeśli mleko zastąpicie napojem sojowym, a jajo połową niedużego banana. Jeśli będzie bardzo dojrzały, warto pominąć cukier.

  • Dla prawdziwych fanów czekolady — dodajcie czekoladowe wiórki do masy. Wybierzcie tylko wyrób dobrej jakości, by nie zepsuł smaku deseru.

Ciasto z kubka jest niemal tak pyszne jak muffin czekoladowy
Ciasto z kubka jest niemal tak pyszne jak muffin czekoladowy

Źródło zdjęcia: canva/Stoker20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: malacukierenka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy