Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia
Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie.
Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.
Przepis na pyszne pierogi ruskie bez lepienia
Składniki na farsz:
-
600 g ziemniaków
-
300 g twarogu półtłustego
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na ciasto:
-
1 jajko
-
1 szklanka mleka
-
mąka
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Wystudzone tłuczemy na purée i dodajemy do niego biały ser. Dokładnie mieszamy masę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy ją do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Mleko mieszamy z jajkiem i mąką w takiej ilości, jaka pozwoli na uzyskanie bardzo gęstego ciasta. Masę doprawiamy solą i obtaczamy w niej kulki przygotowane z farszu.
Tak uformowane „pierogi” wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia . Podajemy z gęstą śmietaną. Możemy je też zjeść z surówką z kapusty kiszonej lub ostrą marchewką z chrzanem .
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku