Smakosze.pl
Surówka z marchewki w misce

canva/ShashikantDurshettiwar

Pyszna surówka z marchewki na ostro

25 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.

Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie, a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę, pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.

Przepis na pysznie ostrą surówkę z marchewki

Składniki:

  • 4 średnie marchewki

  • 1 niewielka cebula

  • 1 jabłko, najlepiej kwaskowe i niezbyt soczyste

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do surówki.

Warzywa mieszamy, dodajemy do nich majonez, śmietanę i chrzan. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego.

Naleśniki z nadzieniem

Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

CZYTAJ DALEJ

Wskazówki:

  • Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, śmiało dodajcie go więcej. Powinien być wyraźnie wyczuwalny w smaku surówki. Dopiero wtedy jest ona dobrze doprawiona.

  • Majonez tradycyjny możemy zamienić na bezjajeczny. Jeżeli zastąpimy nim również śmietanę, surówka będzie wegańska.

  • Zamiast śmietany możemy użyć dowolnego jogurtu — greckiego, naturalnego gęstego, a nawet sojowego czy migdałowego. Surówka wyjdzie lżejsza, a nadal pozostanie pyszna.

  • Jeżeli chcemy, możemy surówkę dosłodzić. Sprawdzi się tu zarówno zwykły cukier, miód, jak i słodziki np. erytrytol. Dobrym pomysłem będzie też dodanie syropu klonowego albo syropu agawy.

Starta na tarce marchewka

Starta na tarce marchewka

Źródło zdjęcia: canva/Ockra

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodmag

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >