Smakosze.pl
Surówka z kiszonej kapusty z chilli

canva/papkin

Obłędna kwaśno-ostra surówka z kiszonej kapusty

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kapusta kiszona często spożywana jest jako dodatek do drugiego dania. Nic dziwnego skoro w tej roli sprawdza się doskonale. Zachęcamy, by przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle i dodać odrobinę świeżej chilli. Ten smak was pozytywnie zaskoczy.

Ta pyszna surówka to propozycja dla wytrawnych smakoszy. Kwaśny posmak kapusty spotyka się tu ze słodyczą jabłka i pikantnością papryczki chilli. Wielbiciele ostrzejszych nut z pewnością będą zachwyceni.

Sałatka jarzynowa na Wszystkich Świętych

Sałatka jarzynowa z dynią na Wszystkich Świętych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ostro-słodką surówkę z kapusty kiszonej i chilli

Składniki:

  • 2,5 szklanki kapusty kiszonej

  • ćwiartka małej cebuli lub 1 szalotka

  • 1 średnia marchewka

  • 1/3 słodkiego jabłka

  • pieprz w ilości do smaku

  • 1 mała czerwona papryczka chili

  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odcedzamy z zalewy i siekamy. Wkładamy ją do miski. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wprost do miski z kapustą. Podobnie postępujemy z jabłkiem, uważając, by nie dodać pestek czy łusek z gniazda nasiennego.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, a następnie dodajemy do miski. Wlewamy oliwę i doprawiamy pieprzem. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion, miąższ kroimy w drobną w kosteczkę i wrzucamy do surówki wraz z poszatkowanymi listkami mięty.

Całość jeszcze raz mieszamy i doprawiamy, jeśli trzeba. Podajemy do obiadu. Surówka będzie pasowała zarówno do tradycyjnego schabowego, jak i do tej ryby w panierce.

Wskazówki:

  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać na sitku. Taki zabieg złagodzi smak.

  • Sprawdźmy „moc" papryczki przed dodaniem jej do surówki. Niektóre chilli są bardzo ostre i warto samodzielnie dobrać ilość, która będzie dla nas odpowiednia.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >