Obłędna kwaśno-ostra surówka z kiszonej kapusty
Kapusta kiszona często spożywana jest jako dodatek do drugiego dania. Nic dziwnego skoro w tej roli sprawdza się doskonale. Zachęcamy, by przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle i dodać odrobinę świeżej chilli. Ten smak was pozytywnie zaskoczy.
Ta pyszna surówka to propozycja dla wytrawnych smakoszy. Kwaśny posmak kapusty spotyka się tu ze słodyczą jabłka i pikantnością papryczki chilli. Wielbiciele ostrzejszych nut z pewnością będą zachwyceni.
Przepis na ostro-słodką surówkę z kapusty kiszonej i chilli
Składniki:
2,5 szklanki kapusty kiszonej
ćwiartka małej cebuli lub 1 szalotka
1 średnia marchewka
1/3 słodkiego jabłka
pieprz w ilości do smaku
1 mała czerwona papryczka chili
kilka listków mięty (opcjonalnie)
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odcedzamy z zalewy i siekamy. Wkładamy ją do miski. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wprost do miski z kapustą. Podobnie postępujemy z jabłkiem, uważając, by nie dodać pestek czy łusek z gniazda nasiennego.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, a następnie dodajemy do miski. Wlewamy oliwę i doprawiamy pieprzem. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion, miąższ kroimy w drobną w kosteczkę i wrzucamy do surówki wraz z poszatkowanymi listkami mięty.
Całość jeszcze raz mieszamy i doprawiamy, jeśli trzeba. Podajemy do obiadu. Surówka będzie pasowała zarówno do tradycyjnego schabowego, jak i do tej ryby w panierce.
Wskazówki:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać na sitku. Taki zabieg złagodzi smak.
Sprawdźmy „moc" papryczki przed dodaniem jej do surówki. Niektóre chilli są bardzo ostre i warto samodzielnie dobrać ilość, która będzie dla nas odpowiednia.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku