Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
canva/lenakorzh

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni

21 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.

Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.

W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.

Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.

Przepis na ekspresowy chłodnik bez gotowania, będzie gotowy w kilka chwil

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z burakami

  • 4 ogórki gruntowe

  • pęczek rzodkiewek

  • 1 l kefiru

  • sok z połowy cytryny

  • pęczek koperku

  • sól, pieprz

  • jajka na twardo do podania

  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić chłodnik bez gotowania? Jest idealny na upały

Botwinkę posiekaj, buraki umyj i zetrzyj na tarce, zetrzyj również rzodkiewki i obrane ogórki gruntowe. Przygotowane składniki przełóż do garnka, wlej kefir, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Chłodnik jest idealną zupą w upalne dni, przygotuj również chłodnik bułgarski z ogórkami i orzechami włoskimi. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz pyszny chłodnik z arbuza i pomidorów.

Chłodnik litewski bez gotowania
canva/pundapanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: takemycake.eu

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy