Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.07.2022 16:53

Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania

Kotlety z makaronu
canva/Mykola Lunov

Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.

Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.

Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.

Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.

Przepis na wyśmienite kotlety z makaronu z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje

Składniki:

  • 1 porcja ugotowanego makaronu

  • 2 jajka

  • cebula

  • marchewka

  • kilka plasterków wędliny

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • jajko

  • łyżka siekanej natki pietruszki

  • łyżka siekanego koperku

  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • łyżka masła

Jak zrobić kotlety z makaronu? Przygotujesz je błyskawicznie, rodzina będzie zachwycona

Makaron drobno posiekaj, przełóż do większej miski. Cebulę posiekaj, zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój drobno wędlinę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez chwilę, następnie dodaj marchewkę.

Przygotowane, przesmażone produkty dodaj do posiekanego makaronu, dodaj starty ser żółty, posiekaną zieleninę, paprykę mieloną, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Kotlety z makaronu podaj z ziemniakami pieczonymi i ulubioną surówką, np. z pora, smacznego.

Kotlety z makaronu
canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bezamel.se.pl