Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania
Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.
Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.
Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.
Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.
Przepis na wyśmienite kotlety z makaronu z poprzedniego dnia, nic się nie zmarnuje
Składniki:
1 porcja ugotowanego makaronu
2 jajka
cebula
marchewka
kilka plasterków wędliny
4 łyżki startego sera żółtego
jajko
łyżka siekanej natki pietruszki
łyżka siekanego koperku
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
olej do smażenia
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
łyżka masła
Jak zrobić kotlety z makaronu? Przygotujesz je błyskawicznie, rodzina będzie zachwycona
Makaron drobno posiekaj, przełóż do większej miski. Cebulę posiekaj, zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój drobno wędlinę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez chwilę, następnie dodaj marchewkę.
Przygotowane, przesmażone produkty dodaj do posiekanego makaronu, dodaj starty ser żółty, posiekaną zieleninę, paprykę mieloną, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Kotlety z makaronu podaj z ziemniakami pieczonymi i ulubioną surówką, np. z pora, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak
Jak ugotować fasolkę szparagową? Wszystkie najważniejsze zasady w jednym miejscu
Źródło: bezamel.se.pl