Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.07.2022 16:00

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
canva/ valentynsemenov

Jak uratować mętny rosół? Każdy ma swoje sposoby na wyklarowanie mętnego rosołu. Zdradzamy najlepszy patent, ten sposób wykorzystywany jest przez najlepszych kucharzy. Nie ma lepszego sposobu na uratowanie mętnego rosołu od kurzych jajek.

Najlepszym sposobem na wyklarowanie rosołu są jajka

Rosół jest zupą, która wymaga odpowiedniego przygotowania i gotowania, dzięki czemu będzie aromatyczny, smaczny i będzie miał piękny, złoty kolor. Niekiedy jednak, mimo starań, rosół staje się mętny. Jak uratować mętny rosół?

Przyczyną mętnego rosołu jest nadmierna ilość tłuszczu, która sprawia, że zamiast klarowanego wywaru, zupa nie wygląda zachęcająco. Jak uratować mętny rosół? Najlepsi kucharze mają swój patent- do rosołu dodają surowe białka kurze lub ubitą pianę z białek.

Oprósz mięsa i warzyw, ważnymi składnikami są również przyprawy. Nigdy nie doprawiajmy wywaru kostką rosołową, ponieważ to sztuczny produkt. Rosół będzie miał najlepszy smak, kiedy dodamy do niego lubczyk, natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę kurkumy.

 

Tylko najbardziej spostrzegawczy znajdą w kuchni ukrytego kota. Widzi go 1% ludzi

Patent na idealny rosół

Rewelacyjnym sposobem na wyklarowanie rosołu, jest dodanie 1-2 białek kurzych. Surowe białko podczas ścinania wchłonie tłuszcz, który odpowiedzialny jest za zmętnienie wywaru, tłuszcz wyjmiesz łyżką cedzakową.

Z białek możesz również ubić pianę i dodać ją do gotującego się rosołu. Wcześniej jednak wyjmij mięso i wszystkie warzywa z garnka. Wywar z dodatkiem piany z białek gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, a już po chwili otrzymasz klarowny rosół.

Surowy, przekrojony ziemniak

Rosół możemy wyklarować innymi metodami. Do najbardziej powszechnej należy surowy ziemniak. Ziemniaka przekrój na pół i włóż do rosołu, po około 20 minutach wywar powinien być klarowny.

Kostki lodu

Dobrym sposobem na wyklarowanie rosołu jest lód. Mętny rosół ostudź i włóż do niego kilka kostek lodu. Po chwili na powierzchni będzie unosił się tłuszcz odpowiedzialny za mętną zupę, zbierzesz go bez problemu łyżką cedzakową.

Dowiedz się również, kiedy należy solić rosół, aby był smaczny i aromatyczny. Mięso po rosole możesz wykorzystać w kuchni np. do farszu na pierogi lub do przygotowania pasztetu na kanapki, smakuje wyśmienicie.

Jak jeszcze wyklarować rosół?

Surowy, przekrojony ziemniak

Rosół możemy wyklarować innymi metodami. Do najbardziej powszechnej należy surowy ziemniak. Ziemniaka przekrój na pół i włóż do rosołu, po około 20 minutach wywar powinien być klarowny.

Kostki lodu

Dobrym sposobem na wyklarowanie rosołu jest lód. Mętny rosół ostudź i włóż do niego kilka kostek lodu. Po chwili na powierzchni będzie unosił się tłuszcz odpowiedzialny za mętną zupę, zbierzesz go bez problemu łyżką cedzakową.

Dowiedz się również, kiedy należy solić rosół, aby był smaczny i aromatyczny. Mięso po rosole możesz wykorzystać w kuchni np. do farszu na pierogi lub do przygotowania pasztetu na kanapki, smakuje wyśmienicie.