Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy mus z dyni do słoików na zimę
canva/lisaaMC

Ekspresowy mus z dyni do słoików na zimę

21 października 2021

Sezon na dynię trwa. By cieszyć się jego smakiem jak najdłużej, warto zawczasu przygotować większe ilości pysznego purée z tego warzywa. Podpowiadamy jak to zrobić.

Purée z dyni doskonale jest uniwersalne. Sprawdzi się w przygotowaniu ciast , zup, sosów czy placków. Będzie też świetne jako słodki dodatek do naleśników z serem czy składnik pasty kanapkowej. Jest proste w przygotowaniu — wystarczy piekarnik i trochę czasu.

Sposób na pyszne purée dyniowe

Przygotowujemy dowolną dynię. Może być makaronowa — z której przygotujemy pyszne zupy — idealna do sosów czy gulaszy hokkaido, a nawet aromatyczna piżmowa. Im jej więcej, tym więcej słoików będziemy potrzebować.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy na kilka mniejszych części. Usuwamy miękkie wnętrze wraz z pestkami.

Wydrążone cząstki warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 45 minut .

Łyżką wydrążamy upieczony miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Wkładamy do garnka i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by nie przywarł do dna. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy.

Przetwory pasteryzujemy w garnku przez około 30 minut , licząc od momentu zagotowania się wody. Możemy do tego celu również wykorzystać piekarnik. O pasteryzacji tą metodą pisaliśmy w tym artykule . Słoiki z dynią możemy też wystudzić i zamrozić.

Mus dyniowy w słoiku
Mus dyniowy w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/oksana_nazarchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy