Ekspresowy mus z dyni do słoików na zimę
Sezon na dynię trwa. By cieszyć się jego smakiem jak najdłużej, warto zawczasu przygotować większe ilości pysznego purée z tego warzywa. Podpowiadamy jak to zrobić.
Purée z dyni doskonale jest uniwersalne. Sprawdzi się w przygotowaniu ciast , zup, sosów czy placków. Będzie też świetne jako słodki dodatek do naleśników z serem czy składnik pasty kanapkowej. Jest proste w przygotowaniu — wystarczy piekarnik i trochę czasu.
Sposób na pyszne purée dyniowe
Przygotowujemy dowolną dynię. Może być makaronowa — z której przygotujemy pyszne zupy — idealna do sosów czy gulaszy hokkaido, a nawet aromatyczna piżmowa. Im jej więcej, tym więcej słoików będziemy potrzebować.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Dynię dokładnie myjemy i kroimy na kilka mniejszych części. Usuwamy miękkie wnętrze wraz z pestkami.
Wydrążone cząstki warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 45 minut .
Łyżką wydrążamy upieczony miąższ i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Wkładamy do garnka i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by nie przywarł do dna. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy.
Przetwory pasteryzujemy w garnku przez około 30 minut , licząc od momentu zagotowania się wody. Możemy do tego celu również wykorzystać piekarnik. O pasteryzacji tą metodą pisaliśmy w tym artykule . Słoiki z dynią możemy też wystudzić i zamrozić.
Źródło zdjęcia: canva/oksana_nazarchuk
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku