Elastyczne ciasto na pierogi z masłem, jajkiem i wodą
Udane ciasto na pierogi jest podstawą całej potrawy. Gdy daje się łatwo formować, praca idzie szybciej, pierogi nie rozpadają się w czasie gotowania i są smaczne. Jak więc przygotować elastyczne ciasto na pierogi? Proponujemy sprawdzony przepis na ciasto z masłem, jajkiem i wodą.
Przed nami wyjątkowy czas pierogów i uszek. By lepienie ich było przyjemnością, trzeba znać recepturę na doskonałe ciasto. Takie, które jest elastyczne i daje się łatwo wałkować bez nadmiernego podsypywania mąką. Tylko takie ciasto umożliwi nam łatwe i dokładnie zlepienie pierogów, a to największy krok na drodze do sukcesu.
Elastyczne ciasto na pierogi z masłem, jajkiem i wodą
Składniki:
-
40 dag mąki pszennej
-
5 dag masła
-
ok. 200 ml dobrze ciepłej wody
-
1 żółtko
-
sól
Przygotowanie ciasta na pierogi
Masło i wodę umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia, możesz nawet zagotować. Lekko przestudź.
Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z dużą szczyptą soli. Dodaj żółtko, a potem mieszając, wlewaj gorącą wodę z masłem.
Ciasto przełóż na stolnicę, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską, odstaw na pół godziny.
Po leżakowaniu ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Na środku każdego połóż farsz, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotuj 2-4 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Farsz do pierogów
Pierogi możesz nadziać ulubionym farszem. Na Wigilię będzie to najpewniej farsz z kapusty i suszonych grzybów, z pieczarek albo z kaszy i grzybów.
Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, rozłóż przygotowanie pierogów na dwa dni. Jednego dnia przygotuj farsz, drugiego zagnieć ciasto i uformuj pierogi. Oczywiście nie każdy farsz jest pracochłonny. Jednak ten najpopularniejszy wymaga ugotowania kapusty i grzybów, a potem ich wystudzenia.
Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis Roberta Makłowicza na pierogi z suszonymi śliwkami . Przetestuj też przepis na pierogi z białą kapustą .
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnapolska.org