Smakosze.pl Przepisy Elastyczne ciasto na pierogi z masłem, jajkiem i wodą
canva/kakofonia

Elastyczne ciasto na pierogi z masłem, jajkiem i wodą

20 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Udane ciasto na pierogi jest podstawą całej potrawy. Gdy daje się łatwo formować, praca idzie szybciej, pierogi nie rozpadają się w czasie gotowania i są smaczne. Jak więc przygotować elastyczne ciasto na pierogi? Proponujemy sprawdzony przepis na ciasto z masłem, jajkiem i wodą.

Przed nami wyjątkowy czas pierogów i uszek. By lepienie ich było przyjemnością, trzeba znać recepturę na doskonałe ciasto. Takie, które jest elastyczne i daje się łatwo wałkować bez nadmiernego podsypywania mąką. Tylko takie ciasto umożliwi nam łatwe i dokładnie zlepienie pierogów, a to największy krok na drodze do sukcesu.

Elastyczne ciasto na pierogi z masłem, jajkiem i wodą

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej

  • 5 dag masła

  • ok. 200 ml dobrze ciepłej wody

  • 1 żółtko

  • sól

Przygotowanie ciasta na pierogi

Masło i wodę umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia, możesz nawet zagotować. Lekko przestudź.

Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z dużą szczyptą soli. Dodaj żółtko, a potem mieszając, wlewaj gorącą wodę z masłem.

Ciasto przełóż na stolnicę, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską, odstaw na pół godziny.

Po leżakowaniu ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Na środku każdego połóż farsz, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotuj 2-4 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Farsz do pierogów

Pierogi możesz nadziać ulubionym farszem. Na Wigilię będzie to najpewniej farsz z kapusty i suszonych grzybów, z pieczarek albo z kaszy i grzybów.

Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, rozłóż przygotowanie pierogów na dwa dni. Jednego dnia przygotuj farsz, drugiego zagnieć ciasto i uformuj pierogi. Oczywiście nie każdy farsz jest pracochłonny. Jednak ten najpopularniejszy wymaga ugotowania kapusty i grzybów, a potem ich wystudzenia.

Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis Roberta Makłowicza na pierogi z suszonymi śliwkami . Przetestuj też przepis na pierogi z białą kapustą .

masło
masło

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy