Żaden karp, żaden łosoś. Na Wigilię podaj eleganckiego pstrąga w migdałach
Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw.
Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Przepis na wybornego pstrąga w migdałach
Składniki:
-
2 większe pstrągi patroszone
-
2-3 ząbki czosnku
-
około 40 g mąki pszennej
-
25 g masła klarowanego
-
50 g płatków migdałowych
-
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
-
sok z 1 jednej średniej cytryny
-
sól i pieprz do smaku
-
koperek wedle uznania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pstrąga w migdałach? Elegancka ryba jest idealna na święta
Zaczynamy od opłukania i osuszenia ryby. Następnie nacieramy ją dokładnie zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Odkładamy do miski i przykrywamy ją. Marynujemy przez 2 godziny w lodówce.
Ocieploną rybę obtaczamy w mące pszennej, po czym smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce, a na tej samej patelni przyrządzamy sos.
Masło topimy i wrzucamy do niego większą część migdałowych płatków. Wlewamy również sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem czarnym i dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Aromatycznym dodatkiem polewamy ułożone na talerzu ryby i posypujemy je pozostałą porcją migdałów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na inne wigilijne przysmaki. Polecamy sycące pierogi z farszem z soczewicy . Być może skusi was też wegańska wersja ryby po grecku . Jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama