Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na chleb orkiszowy. Lepszego nie jadłeś
screeny z Instagrama ewawachowicz

Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na chleb orkiszowy. Lepszego nie jadłeś

4 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzy Wam się pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką? Bez problemu przygotujecie go według przepisu Ewy Wachowicz. Od razu możecie upiec 2-3 bochenki i przeznaczyć nadmiar do zamrożenia. Wyjdzie o wiele tańszy, niż specjał z piekarni, a jego smak Was zachwyci.

Na zakwasie czy na drożdżach?

Tradycyjny chleb wypieka się na zakwasie. Jest on bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość, jednak nie dla wszystkich jest idealny. Niektórzy po jego zjedzeniu mają niestrawność. A poza tym nie wszyscy hodują w domu zakwas.

Dla tych drugich doskonałym rozwiązaniem będzie propozycja Ewy Wachowicz. Jest nią pyszny chleb orkiszowy spulchniony odrobiną drożdży. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Bochenek wygląda bardzo apetycznie, spójrzcie tylko na zamieszczone zdjęcie. Pochodzi ono, podobnie jak zdjęcie Ewy Wachowicz, z oficjalnego profilu ewawachowicz na Instagramie.

Wrzuć kapustę do rękawa i dodaj mięso. Ten obiad będzie hitem

Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy

Składniki:

  • 100 g ziarna orkiszu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 500 ml cieplej wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • garść ziaren (np. mieszanka ziaren słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ewentualnie czarnuszka do posypania

Przygotowanie chleba krok po kroku

Ziarno orkiszu zmiel, dodaj drożdże, szczyptę cukru i ciepłą wodę. Wymieszaj ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Po tym czasie dodaj mąkę, sól i mieszankę ziaren. Wymieszaj ciasto i przełóż je natłuszczonej formy. Wierzch chleba wyrównaj gładząc łyżką maczaną w wodzie.

Formę z chlebem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Chleb piecz ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij go z formy i ostudź na kratce. Smacznego!

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb z 4 składników , a także na chleb z patelni .

Źródło: ewawachowicz/Instagram

ewawachowicz/Instagram
Polacy uważają ją za chwast, a jest przebogata w żelazo i witaminy. Koniecznie włącz ją do menu
Za tę wodę zapłacisz fortunę. Bosacka ostrzega wszystkich przed tym zakupem
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy