Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na chleb orkiszowy. Lepszego nie jadłeś
Marzy Wam się pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką? Bez problemu przygotujecie go według przepisu Ewy Wachowicz. Od razu możecie upiec 2-3 bochenki i przeznaczyć nadmiar do zamrożenia. Wyjdzie o wiele tańszy, niż specjał z piekarni, a jego smak Was zachwyci.
Na zakwasie czy na drożdżach?
Tradycyjny chleb wypieka się na zakwasie. Jest on bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość, jednak nie dla wszystkich jest idealny.
Niektórzy po jego zjedzeniu mają niestrawność. A poza tym nie wszyscy hodują w domu zakwas.
Dla tych drugich doskonałym rozwiązaniem będzie propozycja Ewy Wachowicz. Jest nią pyszny chleb orkiszowy spulchniony odrobiną drożdży.
Przetestujcie ten przepis, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Bochenek wygląda bardzo apetycznie, spójrzcie tylko na zamieszczone zdjęcie. Pochodzi ono, podobnie jak zdjęcie Ewy Wachowicz, z oficjalnego profilu ewawachowicz na Instagramie.
Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy
Składniki:
- 100 g ziarna orkiszu
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 500 ml cieplej wody
- 25 g drożdży
- szczypta cukru
- garść ziaren (np. mieszanka ziaren słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni)
- 1,5 łyżeczki soli
-
ewentualnie czarnuszka do posypania
Przygotowanie chleba krok po kroku
Ziarno orkiszu zmiel, dodaj drożdże, szczyptę cukru i ciepłą wodę.
Wymieszaj ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie dodaj mąkę, sól i mieszankę ziaren.
Wymieszaj ciasto i przełóż je natłuszczonej formy. Wierzch chleba wyrównaj gładząc łyżką maczaną w wodzie.
Formę z chlebem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Chleb piecz ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmij go z formy i ostudź na kratce. Smacznego!
W naszym serwisie znajdziesz też
przepis na chleb z 4 składników
, a także na
chleb z patelni
.
Źródło: ewawachowicz/Instagram