Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Polacy uważają ją za chwast, a jest przebogata w żelazo i witaminy. Koniecznie włącz ją do menu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.05.2023 16:19

Polacy uważają ją za chwast, a jest przebogata w żelazo i witaminy. Koniecznie włącz ją do menu

liście pokrzywy
Canva /robertprzybysz

Pokrzywę znamy od czasów dzieciństwa. Nie raz ta roślina dała nam się we znaki. Warto jednak wiedzieć, że w jej liściach kryje się niezwykła moc. Bogactwo żelaza jest tylko jedną z jej wielu zalet.

 

Pokrzywa jest chwastem, ale pożytecznym

Wiele osób uważa pokrzywę za pospolity chwast. Od wieków jednak znane są jej korzystne właściwości. Roślina ta jest szczególnie ceniona w medycynie ludowej. Zanim się jej na dobre pozbędziesz, zapoznaj się z garścią informacji na temat jej zalet. 

Za tę wodę zapłacisz fortunę. Bosacka ostrzega wszystkich przed tym zakupem

Jakie właściwości ma pospolita pokrzywa?

Co takiego zawiera w sobie niepozorna pokrzywa? Znajdziemy w niej wspomniane już wyżej żelazo. Ponadto w liściach i łodygach kryją się witaminy A, B, C i K, a także cenne składniki odżywcze. Wśród nich warto wymienić magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, krzem i sód.

Zawarte w pokrzywie związki wpłyną bardzo pozytywnie na nasz organizm. Przede wszystkim wzmocnią go, a także oczyszczą z toksyn. Pokrzywa ponadto działa bakteriobójczo i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Reguluje też procesy trawienne, a dzięki zawartości żelaza zapobiega występowaniu anemii.

Napar z pokrzywy ma moc zwalczania uporczywego kaszlu. Jego picie zalecane jest również przy zapaleniu stawów oraz dla osób borykających się z katarem siennym. Wystarczą 3-4 szklanki herbatki dziennie. Taką terapię najlepiej jednak skonsultować najpierw z lekarzem.

W aptekach i sklepach zielarskich możemy kupić specyfiki z pokrzywy. Jeśli jednak mamy swój ogródek lub mieszkamy blisko terenów zielonych, możemy tę niezwykłą roślinę pozyskać zupełnie za darmo. Najlepiej na zbiory wybrać się w kwietniu i maju, nim roślina zakwitnie. Pamiętajmy, że powinna ona pochodzić w miejsc z dala od ruchu ulicznego i zanieczyszczeń.

 

 

Jakie domowe specjały można przygotować z pokrzywy?

Z pokrzywy z łatwością przyrządzimy wspomnianą herbatkę. W tym celu zbieramy 4 górne liście z pędów i pozostawiamy je do wysuszenia. Następnie 2 łyżki tego specyfiku zalewamy gorącą wodą. Napar powinien naciągać przez ok. 3-5 minut.

Świeże liście pokrzywy warto wykorzystać do smoothie. Doskonale komponują się z bananem, kiwi i pomarańczą. Takie połączenie da nam prawdziwą bombę witaminową i napełni nas energią na cały dzień.

Do przygotowania soku z pokrzywy będziemy potrzebować ok. 1 kilograma liści. Należy je bardzo starannie umyć i posiekać. Następnie przeciskamy je w wyciskarce lub za pomocą gazy. Sok przechowujemy w lodówce przez ok. 5 dni, popijając 1 łyżkę stołową dziennie.

Pokrzywę zamienimy w smakowitą pastę do kanapek czy makaronów. W tym celu umyte, podgotowane i posiekane liście podsmażamy z czosnkiem i cebulą na patelni z masłem. Następnie do tych składników dodajemy mąkę zmieszaną ze szklanką wody i jajkiem. Po przyprawieniu i odparowaniu nadmiaru płynu pasta gotowa jest do wykorzystania w kuchni

Czy wiesz, że z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej kuchni niezwykle cenne zioło? Wiosenny stragan z warzywami zawiera jeden notorycznie niedoceniany składnik.

herbatka z pokrzywy.png
Canva / jirkaejc