Już nigdy nie kupisz go w sklepie. Przepyszny chleb zrobisz nawet bez piekarnika
Nie kłopocz się wyprawą do sklepu po pieczywo. Lepiej poznaj nasz przepis na domowy chleb. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz nawet odpalać piekarnika. Płaskie bochenki na turecką modłę w całości powstają na patelni.
Przepis na domowy chleb zaskakuje sposobem wykonania
Płaski smażony chleb to najłatwiejszy sposób na własnoręcznie przyrządzony bochenek. Po prostu rozgrzej patelnię i połóż na niej porcję przygotowanego ciasta. Mówiliśmy już, że do realizacji tego przepisu na domowy chleb potrzebujesz zaledwie kilku składników? Zapoznaj się z poniższą instrukcją i przekonaj się, jak proste może być zrobienie swojego pieczywa.
Obrała kaszankę i pokazała najlepszy patent na grilla. 1 dodatek zaskoczy każdegoPrzepis na domowy chleb bez użycia piekarnika
Składniki:
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 7 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ulubione zioła (świeże lub suszone)
- oliwa
Jak zrealizować przepis na domowy chleb? Instrukcja krok po kroku
Podgrzane mleko do przepisu na domowy chleb wlej do dużej miski. Dolej do niego taką samą ilość ciepłej wody. Dorzuć też cukier, sól i suche drożdże. Całość wymieszaj, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do zawartości miski ze składnikami przepisu na domowy chleb przesiej 5 i ½ szklanki mąki. Dopraw całość łyżeczką soli. Składniki zamieszaj kuchenną łyżką z drewna lub z tworzywa. Do masy dodaj ulubione zioła i jeszcze raz wszystko staranie połącz.
Po wstępnym zagnieceniu ciasta w misce dosypuj do niego stopniowo pozostałe 1 i ½ szklaki mąki. Za pomocą rąk zagniataj składniki na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta powinno zająć ok. 2-3 minut. Kiedy będzie już miękkie i nadal lekko klejące odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto z przepisu na domowy chleb przełóż na podsypany mąką blat. Przez kilka chwil ponownie je wyrabiaj, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie uformuj ciasto w kulę, delikatnie spłaszcz i podziel na 2 równe części. Z każdej z nich utwórz walec i pokrój go na 5 kawałków równej wielkości.
Z porcji ciasta zrób kulki. Przykryj je ściereczka, aby nie wysychały. Każdą po kolei wałkuj na dosyć cienki placek.
Na średnim ogniu rozgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Kładź na nią placki ciasta i smaż z jednej strony przez ok. 20 sekund. Następnie chleb odwróć i podsmażaj, często zmieniając stronę, aż nabierze powietrza i wyraźnie urośnie. Po 2-3 minutach zdejmij go z ognia.
Gotowe bochenki odkładaj na kuchenną kratkę. Trzymaj je pod ściereczką, aby pozostały miękkie. W analogiczny sposób przygotuj wszystkie porcje według przepisu na domowy chleb. Bochenki podawaj posmarowane oliwą i posypane ulubionymi przyprawami i ziołami. Czy pieczywo z Biedronki ma tak samo dobry skład, jak to domowe? Czerstwe pieczywo w banalnie prosty sposób można odświeżyć, stosując 1 trik.