Smakosze.pl Przepisy Weź kilka listków, drobno posiekaj i dodaj do farszu. Pierogi ruskie wyjdą 100 razy lepiej
canva/Pretti, ConstantinosZ

Weź kilka listków, drobno posiekaj i dodaj do farszu. Pierogi ruskie wyjdą 100 razy lepiej

15 listopada 2022

Farsz na pierogi ruskie nie jest trudny w przygotowaniu. Wzbogacając smakowitą masę o posiekaną miętę, nadamy mu lekkości i aromatu. Taka wersja rarytasu z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować.

Dobre pierogi ruskie skuszą niejednego amatora dań kuchni polskiej. Klasykę warto jednak urozmaicić. Tym razem proponujemy wam znakomity dodatek do farszu w postaci świeżej mięty. Zioło świetnie podkreśla smak twarogu i ziemniaków i nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Spróbujecie?

Przepis na placki ziemniaczane z samych ziemniaków

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego

  • około 250 g ziemniaków

  • 1-2 łyżeczki posiekanych świeżej listków mięty

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa do podania

  • domowe ciasto na pierogi

Jak zrobić farsz na pierogi ruskie? Mięta sprawi, że będzie jeszcze lepszy

Ziemniaki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je, a następnie starannie rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka.

Twaróg umieszczamy w misce i kruszymy go przy pomocy widelca. Łączymy z chłodnym purée ziemniaczanym i posiekaną miętą. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zamykamy w krążkach z ciasta.

Pierogi ruskie z miętą gotujemy w gorącej wodzie z solą przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z delikatną okrasą z oliwy i świeżych ziół. Smacznego.

Wskazówka: zamieńcie twaróg na miękkie tofu naturalne, a danie będzie wegańskie. Z tofu jedwabistym będzie jeszcze lepsze. Warto poszukać go w sklepach typu „kuchnie świata".

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe pierogi. Koniecznie spróbujcie podlaskiego przysmaku z soczewicą . Być może też spodoba wam się małopolska wersja z serem żółtym .

Pierogi ruskie z miętą są wyśmienite
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy