Weź kilka listków, drobno posiekaj i dodaj do farszu. Pierogi ruskie wyjdą 100 razy lepiej
Farsz na pierogi ruskie nie jest trudny w przygotowaniu. Wzbogacając smakowitą masę o posiekaną miętę, nadamy mu lekkości i aromatu. Taka wersja rarytasu z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować.
Dobre pierogi ruskie skuszą niejednego amatora dań kuchni polskiej. Klasykę warto jednak urozmaicić. Tym razem proponujemy wam znakomity dodatek do farszu w postaci świeżej mięty. Zioło świetnie podkreśla smak twarogu i ziemniaków i nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Spróbujecie?
Przepis na placki ziemniaczane z samych ziemniaków
Składniki:
-
400 g twarogu półtłustego
-
około 250 g ziemniaków
-
1-2 łyżeczki posiekanych świeżej listków mięty
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
oliwa do podania
Jak zrobić farsz na pierogi ruskie? Mięta sprawi, że będzie jeszcze lepszy
Ziemniaki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je, a następnie starannie rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka.
Twaróg umieszczamy w misce i kruszymy go przy pomocy widelca. Łączymy z chłodnym purée ziemniaczanym i posiekaną miętą. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zamykamy w krążkach z ciasta.
Pierogi ruskie z miętą gotujemy w gorącej wodzie z solą przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z delikatną okrasą z oliwy i świeżych ziół. Smacznego.
Wskazówka: zamieńcie twaróg na miękkie tofu naturalne, a danie będzie wegańskie. Z tofu jedwabistym będzie jeszcze lepsze. Warto poszukać go w sklepach typu „kuchnie świata".
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe pierogi. Koniecznie spróbujcie podlaskiego przysmaku z soczewicą . Być może też spodoba wam się małopolska wersja z serem żółtym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
-
Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama