Farsz tej prostej zapiekanki naleśnikowej zachwyca każdego. Wszystko, co potrzebne, pewnie masz już w lodówce
Wierzcie lub nie, naleśniki nie są wyłącznie polską specjalnością. Znane są też doskonale we Francji, gdzie przygotowują je – jak to Francuzi – na wiele wymyślnych sposobów. Jednym z nich jest ta niezwykle prosta i tania zapiekanka. Czytaj dalej i przekonaj się sam.
Zapiekanka naleśnikowa
Francja-elegancja nie powinna odstraszać nas od zmierzenia się z tym przepisem. Wszystkie składniki są dokładnie takie same jak w Polsce. Sam przepis doskonale odnalazłby się w naszych tradycjach kulinarnych.
Dobrze przygotowana zapiekanka daje jednak niezwykły efekt z połączenia bardzo prostych składników . Jest sycąca samym swoim widokiem, a co dopiero smakiem i będzie doskonałym rozwiązaniem na obiadowe naleśniki.
Naleśniki na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pewnego dnia przepis. Autorka proponuje tam autentyczną wersję z północy Francji. Nie musimy kurczowo trzymać się tradycyjnego przepisu i wykorzystujemy włoski składnik – mozzarellę.
Składniki
- ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki białego wina (opcjonalnie)
- 250 ml śmietany 12%
- 50 g masła
- 4 plastry ulubionej szynki
- ok. 200 g startej mozzarelli na pizzę (lub dowolny ser żółty)
- Sól, pieprz
Zapiekane naleśniki
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mąkę, jajka i odrobinę mleka. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewamy resztę mleka. Dodajemy 25 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, dokładnie rózgą łączymy składniki, przyprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na godzinę .
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, a pieczarki kroimy na małe kawałki. Na patelnię z łyżką rozgrzanego masła wrzucamy warzywo i, mieszając, podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, podduszamy lekko i wlewamy 60 ml (4 łyżki) białego wina. Dusimy, mieszając, aż wino zupełnie się zredukuje . Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Farsz zdejmujemy z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Na osobnej patelni smażymy naleśniki. Powinny mieć dużą średnicę, ale nie przekraczającą długości naczynia żaroodpornego , w którym będziemy je zapiekać. Kiedy naleśniki się usmażą, na każdym kładziemy plasterek szynki, a na nim porcję naszego farszu. Naleśniki zawijamy i układamy w naczyniu nasmarowanym masłem.
Ułożone naleśniki przykrywamy dokładnie kwaśną śmietaną, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie przykrywamy mozzarellą. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minu t, aż śmietanowo-serowa warstwa na naleśnikach będzie złocista.
Wypróbuj też przepisy na domowy dżem bananowo-cytrynowy i jajka faszerowane na dwa sposoby .