Fasolka szparagowa z pomidorami krok po kroku
Fasolka szparagowa z pomidorami to prosty i smaczny pomysł na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, ryb oraz potraw wegetariańskich. Sezon na fasolkę powoli się kończy, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj doskonałą fasolkę szparagową z pomidorami.
Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest bardzo delikatnym, lekko słodkim warzywem strączkowym, z którego możesz przygotować wiele dań. Jednym z moich ulubionych jest fasolka podsmażana na oliwie z czosnkiem, cebulką, następnie duszona w pomidorach. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a dzięki niemu odkryłam nowy, wspaniały smak strączków.
Potrawę możesz przygotować również ze świeżych pomidorów, np. malinowych. Pamiętaj, aby obrać je ze skórki przed włożeniem na patelnię. Osobiście wolę pomidory z puszki, ponieważ mają więcej soku i przecieru, który dodatkowo wzmacnia ich smak.
Smakiem fasolki szparagowej możesz cieszyć się również poza sezonem. Wystarczy, że przygotujesz fasolkę w zalewie z cukrem i odrobiną soli. Będzie słodka, smaczna i chrupiąca przez cały rok.
Przepis na fasolkę szparagową z pomidorami
Składniki na 4 porcje:
400 g fasolki szparagowej
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz
Jak przygotować fasolkę szparagową z pomidorami?
Fasolę umyj i utnij końcówki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek i cebulkę, następnie dodaj fasolę i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj pomidory w puszcze z przecierem, wsyp cukier, oregano, wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut, aż fasolka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.