Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fasolka szparagowa w słoiku na całą zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2021 02:00

Fasolka szparagowa w słoiku na całą zimę

Fasolka szparagowa w słoiku na zimę
canva/ svehlik

Fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, warto więc przygotować z niej przetwory, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem zimą i przez kolejny rok. Fasolkę w słoiku możesz przygotować zarówno z żółtych, jak i zielonych strączków. Dzięki zawartości soli, cukru i odpowiedniej pasteryzacji, fasolka szparagowa nie zmieni swojego smaku i zachowa swoją strukturę. Sprawdź, jak ją przygotować.

Przetwory na zimę można przygotować z wielu warzyw i owoców, stosując różne techniki pasteryzacji. Smak przetworów uzależniony jest również od zalewy i wykorzystanych do niej przypraw. Na szczególną uwagę zasługuje jednak fasolka szparagowa, która przygotowana w delikatnej zalewie smakuje niemal identycznie jak przyniesiona latem prosto z warzywniaka.

Zalewa do fasolki szparagowej nie zawiera żadnych przypraw oraz dodatków do kiszenia lub konserwowania warzyw, aby nie zmienić jej smaku. Sól i cukier są jedynymi produktami, jakich potrzebujesz. Aby fasolka szparagowa zachowała swój smak i była zdatna do spożycia zarówno zimą, jak i przez kolejny rok, musisz poddaj ją tyndalizacji, czyli trzykrotnej fermentacji w równych, 24 godzinnych odstępach.

Proces ten zabija wszelkie bakterie i drobnoustroje powodujące procesy fermentacji i psucia. Tyndalizacji nie wymagają warzywa kiszone i konserwowe, jednak zalecana jest do przetworów mięsnych, grzybów i warzyw strączkowych.

Jeśli lubisz bardziej intensywny smak przetworów - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą, konserwową fasolkę szparagową w occie.

Przepis na fasolkę szparagową w słoiku na całą zimę

Składniki na 5 litrowych słoików :

  • 3 kg żółtej fasolki szparagowej (nie marketowej; kupionej na bazarze lub warzywniaku)

  • 5 łyżeczek cukru

  • 5 łyżeczek soli

  • zimna woda

Jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku na całą zimę?

Fasolkę obierz, możesz ją również pokroić na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut, aby była al dente, następnie odcedź, przełóż do słoików, wsyp do każdego słoika łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, zalej zimną wodą i zakręć.

Słoiki pasteryzuj przez godzinę, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce. Po 24 i 48 godzinach powtórz proces pasteryzacji i włóż do spiżarni lub piwniczki.

Tak przygotowana fasolka zachowa swój smak przez zimę, a nawet cały rok.

Smacznego.

Tagi: Danie