Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków
Faszerowana papryka jest prostą i smaczną potrawą, która może przypominać gołąbki. Farsz przygotowuje się bardzo podobnie — jedynie pomijamy element zawijania go w kapustę, zastępując ją chrupiącą papryką. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Spróbujecie?
Faszerowana papryka z mięsem mielonymi i ryżem spodoba się nie tylko amatorom kulinarnych nowości. Warzywo wypełnione aromatycznym nadzieniem jak do gołąbków doskonale się z nim komponuje, a po upieczeniu wprost rozpływa w ustach. Dodatek świeżego pomidora sprawia, że całość pozostaje przyjemnie soczysta. Warto spróbować.
Przepis na znakomitą faszerowaną paprykę niczym gołąbki
Składniki:
-
4 większe czerwone papryki
-
350 g mielonego mięsa wieprzowego lub namoczonego w bulionie granulatu sojowego
-
1 średnia cebula
-
2-4 ząbki czosnku
-
100 g białego ryżu
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
1 świeży pomidor
-
2-3 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
-
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
-
100 g żółtego sera lub wegańskiego odpowiednika (opcjonalnie)
Jak zrobić faszerowaną paprykę? Znamy prosty przepis
Przygotowanie farszu do papryki faszerowanej
Ryż płuczemy, po czym przenosimy go do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, by płyn był na wysokości około 1 cm powyżej powierzchni ziaren. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy ryż na kolejny kwadrans. Nie zdejmujemy pokrywki. Cebule i czosnek pozbawiamy łupin, siekamy je. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Podsmażamy cebulę na średnim ogniu do zeszklenia, a następnie wrzucamy czosnek.
Po chwili dodajemy mięso i przesmażamy je. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Łączymy ją z koncentratem pomidorowym i wcześniej ugotowanym ryżem. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Pieczenie papryk faszerowanej
Papryki myjemy, rozcinamy na połówki i oczyszczamy z białych części oraz pestek. Delikatnie smarujemy je olejem wewnątrz i po wierzchu, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Warzywne łódeczki wypełniamy przygotowanym farszem, a na wierzchu każdej z nich kładziemy plaster świeżego pomidora.
Całość oprószamy suszonym oregano. Pieczemy przez 35 minut, a przed wstawieniem do naczynia wlewamy trochę wody na dno formy. Jeżeli używamy sera, po zapieczeniu łódeczek obsypujemy ją startym na tarce nabiałem i zapiekamy jeszcze przez 5 do 10 minut. Smacznego.
Po inne przepisy z wykorzystaniem papryki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na leczo oraz znakomity przepis na placki ziemniaczane z sosem węgierskim .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć
-
Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Boska zupa serowa zachwyci całą rodzinę, mamy przepis
-
Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna