Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć

Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
canva/Ulyashka

Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy.

Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?

Przepis na kiszeniaki, czyli gołąbki łemkowskie

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka kapusty kiszonej w całości

  • 100 g suszonych podgrzybków

  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki jagnięcej

  • 3 średnie cebule

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka gęsiego smalcu

Składniki na sos grzybowy:

  • 30 g suszonych prawdziwków

  • 50 g masła

  • 1 nieduża cebula

  • 100 ml śmietany

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

  • 1 liść laurowy

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić łemkowskie gołąbki? Znamy przepis krok po kroku

1. Przygotowanie kapusty do gołąbków łemkowskich:

Suszone grzyby na farsz płuczemy, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy. Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy ją gorącą wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut.

Wodę odlewamy, a kapustę studzimy. Z warzywa usuwamy głąb i rozdzielamy liście. Każdy z nich wypełniamy farszem i przenosimy do naczynia żaroodpornego.

2. Przygotowanie farszu:

W większej misce umieszczamy ugotowaną kaszę oraz mięso mielone. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na gęsim smalcu. Podgrzybki odciskamy z płynu, zachowując go.

Siekamy i dodajemy do cebulki, po czym smażymy całość jeszcze przez minutę. Studzimy i dodajemy do mięsa z kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę.

3. Przygotowanie sosu i pieczenie gołąbków łemkowskich:

Prawdziwki namaczamy w wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Gdy grzyby nieco zmiękną, zlewamy płyn i rozdrabniamy je. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Na patelni topimy masło i wrzucamy cebulkę oraz grzyby. Podsmażamy, aż zmiękną, a następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia z gołąbkami. Wlewamy też wodę z moczenia wszystkich z grzybów oraz gorącą wodę w ilości wystarczającej, by przykryć gołąbki do 3/4 wysokości.

Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Naczynie do zapiekania przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. W garnuszku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy masę do gołąbków i zapiekamy je jeszcze przez 20 minut 0 tym razem bez przykrycia.

Na naszej stronie znajdziecie również inne pomysły na gołąbki. Koniecznie wypróbujcie jarską wersję z ziemniakami i sycącą odsłonę z dodatkiem czerwonej soczewicy i sera feta.

Gołąbki po łemkowsku są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennymidrzwiami