Smakosze.pl Przepisy Filet z kurczaka z pieczarkami to proste danie, a wygląda wystawnie jak z restauracji
YouTube/@Kulinarische Genusse

Filet z kurczaka z pieczarkami to proste danie, a wygląda wystawnie jak z restauracji

8 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Daniem z tego przepisu zaskoczysz rodzinę i to nie tylko przez smak. Kiedy zobaczą, jak wygląda, pomyślą, że zamówiłaś obiad z restauracji. Koniecznie musisz go zrobić, bo jest niezwykle prosty i tani.

Wygląda i smakuje obłędnie

Od dawna wiadomo, że większość z nas jest wzrokowcami. Przy wyborze częściej kierujemy się tym, jak coś wygląda, niż jakiej jest jakości. Tak samo jest z jedzeniem. Lubimy, kiedy jest etycznie podane i wygląda apetycznie, bo przecież tak samo musi smakować.

Jeżeli kierujesz się tą zasadą, musisz sprawdzić ten przepis. W nim to danie nie tylko wygląda na smaczne, ale takie właśnie jest. Z nim na pewno każdemu zaimponujesz swoimi zdolnościami kulinarnymi. Trzymaj się ściśle przepisu i będzie dobrze.

filet z kurczaka.jpg
YouTube/@Kulinarische Genusse
Jak należy jeść pączka? Cały internet śmieje się z ekspertki

Pieczarki, filet z kurczaka i co jeszcze?

Głównym składnikiem dania jest oczywiście kurczak. Pamiętaj, aby zawsze kupować świeże i pewnej jakości mięso. Oprócz niego potrzebne będzie Ci parę składników z listy. Dzięki nim będzie smacznie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarische Genusse, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczak
  • 150 g topionego sera
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • suszony rozmaryn
  • pieprz
  • sól

Przepis na kurczaka z pieczarkami

Zacznij od umycia i oczyszczenia mięsa z błon . Następnie piersi z kurczaka pokrój na filety. Delikatnie je rozbij. Przypraw solą oraz pieprzem . Na każdym kotlecie rozsmaruj serek topiony.

Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią kotlety . Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Pieczarki obierz, a następnie przekrój na pół i posiekaj w cienkie plastry . Dorzuć do cebuli i podsmaż. Dopraw solą oraz pieprzem.

Farsz z cebuli oraz pieczarek nałóż na kotlety. Każdy z nich zawiń w rulon . Gotowe roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut .

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w ćwiartki . Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wlej odrobinę oleju i dopraw słodką papryką, rozmarynem oraz solą . Piecz je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami i gotowe. Zobacz, jak się zachwycają. Sprawdź, co oburzyło youtubera w pączkach od Gessler oraz jak Wachowicz piecze chleb bez mąki .

roladka z kurczaka.jpg
YouTube/@Kulinarische Genusse
Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę
Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy