Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd
Jeśli musisz słodzić – słódź miodem. To chyba najzdrowsza rada, jakiej można udzielić miłośnikom słodyczy. Jednak błędy w przechowywaniu miodu mogą pozbawić go cennych właściwości. Sprawdź, czy ich nie popełniasz.
Miód – zdrowy słodycz
Trudno przecenić właściwości dobrego, tradycyjnego miodu. Nie dość, że jest najsmaczniejszym słodzikiem, jaki można sobie wyobrazić. Prócz tego, w przeciwieństwie do większości pozostałych, ma doskonały wpływ na nasz organizm.
Zawarty w nim propolis działa przeciwzapalnie i pomaga w leczeniu choćby wrzodów żołądka. Miód jest też bogaty w witaminy i mikroelementy, pomaga regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Oczywiście, z cukrami prostymi nigdy nie należy przesadzać, ale jeśli potrzeba, warto sięgnąć właśnie po miód.
Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłemPrzechowywanie miodu
Te właściwości zdrowotne łatwo jednak wyparowują – dosłownie i w przenośni – jeśli źle przechowujemy to płynne złoto. Przypomniał o tym użytkownik tiktoka występujący jako Pszczelarz z Wąchocka. Zwrócił on uwagę na dwa błędy. Jednym z nich jest temperatura, w której przechowujemy miód. Inny tiktokowicz zadał mu pytanie: jak długo miód może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą jest poniżej 18 stopni Celsjusza. Także raczej drzwi lodówki, jakaś spiżarka czy piwniczka, niż szafka w kuchni. A nie daj Boże szafka blisko piekarnika – wskazał pszczelarz.
Zawsze szczelnie zamykaj miód
Zwrócił on też uwagę, że słoik miodu powinien być zawsze szczelnie zamknięty.
Miód jest tak naprawdę bardzo suchym produktem, zawiera mniej niż 20% wody. Więc będzie on chłonął dużo zapachów z otoczenia. Więc miód powinien być szczelnie zamknięty, zakręcony – dodał ekspert.
Wiadomo nie od dziś, że miód jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Słodzenie herbaty gorętszej niż 60 stopni pozbawia go większości zdrowych właściwości. Warto jednak pamiętać, by także przechowywać go w niezbyt wysokiej temperaturze.
Wypróbuj teraz przepis na niezwykle zdrowy sok z buraka i imbiru. Sprawdź też swoją znajomość ciast w naszym quizie.