Smakosze.pl Przepisy Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru
canva/TeresaKasprzycka

Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru

27 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Flaczki są jedną z najpożywniejszych zup. Miseczka tego danie jest w stanie zastąpić cały obiad. Zwykle przyrządza się flaczki cielęce lub wołowe. Dziś proponujemy wam przygotować flaczki z żołądków drobiowych. Za sprawą dodanego imbiru są rozgrzewające i niezwykle pyszne. Przekonajcie się o tym sami.

Flaczki nie są zupą, za którą przepadają wszyscy. Jednak mają duże grono wielbicieli zwłaszcza wśród panów. Są bowiem bardzo sycące i wyraziste w smaku. Podobne zalety mają flaczki przygotowane z żołądków drobiowych.

Drobiowe, cielęce czy wołowe flaczki warto przyprawić na ostro, bo taki smak po prostu do nich pasuje. Oprócz imbiru możecie sięgnąć po ostrą paprykę, a także łagodniejszy w smaku pieprz i aromatyczny majeranek. Dzięki tym dodatkom danie stanie się też lżejsze dla żołądka.

Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru. Rozgrzewające i pyszne

Składniki:

  • 50 dag drobiowych żołądków

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 1 czubata łyżka mąki

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek ok. 2 cm świeżego imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • ostra papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie drobiowych flaczków

Żołądki drobiowe oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w paski, wsyp do garnka. Porcję kurczaka opłucz, włóż do garnka. Całość zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.

Zupę zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 40 minut. Gdy mięso kurczaka będzie miękkie, wyjmij je. Zupę z flaczkami gotuj dalej na średnim ogniu, aż żołądki będą zupełnie miękkie.

Cebulę obierz, posiekaj, delikatnie zrumień na oleju. Oprósz ją mąką i słodką papryką, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej do niej chochlę gorącej zupy, wymieszaj, wlej do garnka z zupą. Całość zamieszaj i dalej gotuj.

Marchewkę i pietruszkę oczyść, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do zupy razem z oczyszczonym i pokrojonym mięsem kurczaka. Do zupy dodaj też starty imbir i czosnek oraz majeranek i ostrą paprykę. Całość gotuj jeszcze 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować tradycyjne flaczki , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na flaczki z boczniaków .

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/towfiqu barbhuiya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy