Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru
Flaczki są jedną z najpożywniejszych zup. Miseczka tego danie jest w stanie zastąpić cały obiad. Zwykle przyrządza się flaczki cielęce lub wołowe. Dziś proponujemy wam przygotować flaczki z żołądków drobiowych. Za sprawą dodanego imbiru są rozgrzewające i niezwykle pyszne. Przekonajcie się o tym sami.
Flaczki nie są zupą, za którą przepadają wszyscy. Jednak mają duże grono wielbicieli zwłaszcza wśród panów. Są bowiem bardzo sycące i wyraziste w smaku. Podobne zalety mają flaczki przygotowane z żołądków drobiowych.
Drobiowe, cielęce czy wołowe flaczki warto przyprawić na ostro, bo taki smak po prostu do nich pasuje. Oprócz imbiru możecie sięgnąć po ostrą paprykę, a także łagodniejszy w smaku pieprz i aromatyczny majeranek. Dzięki tym dodatkom danie stanie się też lżejsze dla żołądka.
Flaczki z żołądków drobiowych z dodatkiem imbiru. Rozgrzewające i pyszne
Składniki:
-
50 dag drobiowych żołądków
-
1 duża ćwiartka z kurczaka
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
2 cebule
-
2 łyżki oleju
-
1 czubata łyżka mąki
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek ok. 2 cm świeżego imbiru
-
3 ząbki czosnku
-
majeranek
-
ostra papryka
-
sól, pieprz
Przygotowanie drobiowych flaczków
Żołądki drobiowe oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w paski, wsyp do garnka. Porcję kurczaka opłucz, włóż do garnka. Całość zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.
Zupę zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 40 minut. Gdy mięso kurczaka będzie miękkie, wyjmij je. Zupę z flaczkami gotuj dalej na średnim ogniu, aż żołądki będą zupełnie miękkie.
Cebulę obierz, posiekaj, delikatnie zrumień na oleju. Oprósz ją mąką i słodką papryką, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej do niej chochlę gorącej zupy, wymieszaj, wlej do garnka z zupą. Całość zamieszaj i dalej gotuj.
Marchewkę i pietruszkę oczyść, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do zupy razem z oczyszczonym i pokrojonym mięsem kurczaka. Do zupy dodaj też starty imbir i czosnek oraz majeranek i ostrą paprykę. Całość gotuj jeszcze 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować tradycyjne flaczki , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na flaczki z boczniaków .
Źródło zdjęcia: canva/towfiqu barbhuiya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram