Smakosze.pl
Falki na bazie rosołu wołowego

Canva Pro (Ccat82, Getty Images)

Przepis na flaki na bazie rosołu wołowego

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Flaki wołowe cieszą się uznaniem wśród wytrawnych smakoszy lubiących tradycyjne potrawy. Warto jednak zastosować zamiast klasycznego przepisu na bazie rosołu z kury jeden prosty trik, dzięki któremu potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. Starodawna receptura jest jeszcze pyszniejsza.

Flaki wołowe są nieco kontrowersyjną potrawą w kuchni polskiej, ale niezmiennie zadziwiają one smakiem wytrawnych smakoszy. Danie wymaga co prawda spędzenia chwili w kuchni, bo gotowanie flaków kilka razy jest konieczne.

Danie musi też być przyrządzone na esencjonalnym rosole z niezbędnymi przyprawami - inaczej smak może rozczarować. Na etapie gotowania rosołu część osób może jednak zastosować trik, który zupełnie zmieni smak tego kultowego dania. 

Flaki będą smakować jeszcze lepiej – wystarczy zastosować jeden trik

Flaki wołowe są jedną z tych tradycyjnych potraw, która musi być przygotowana w prawidłowy sposób - inaczej czeka nas kulinarna wpadka. Niebagatelne znaczenie ma rosół, który jest w końcu bazą zupy.

Okazuje się, że gotowanie flaków na rosole drobiowym nie jest rozwiązaniem idealnym. Najlepszy smak potrawa zyska, jeśli ugotujemy rosół na mięsie wołowym. Polecamy sprawdzony przepis na uwielbianą potrawę.

Składniki:

Na rosół:

  • 1 kg mięsa wołowego z kością

  • włoszczyzna 

  • sól

  • pieprz

Reszta produktów:

  • ok.1,5 kg flaków wołowych w płatach, najlepiej parzonych,

  • 3-4 ząbki posiekanego czosnku

  • 3-4 liście laurowe 

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 większa świeżo tarta gałka muszkatołowa

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

undefined

Źródło: Pixabay/ivabalk

Przygotowanie:

Gotujemy rosół według ulubionego, sprawdzonego przepisu. Gdy rosół się gotuje, dokładnie myjemy flaki, kroimy je na mniejsze części i obgotowujemy je 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, zmieniając ją za każdym razem. Odcedzamy, płuczemy i studzimy flaki, a potem oczyszczamy je z tłuszczu oraz błon i kroimy w cienki paski.

Z ugotowanego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa, przecedzamy wywar. Kroimy mięso, marchewkę, pietruszkę i selera. Do rosołu wrzucamy flaki, mięso, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Ponownie gotujemy aż do miękkości flaków.

[EMBED-19]

Pod koniec dodajemy wcześniej pokrojone warzywa. Doprawiamy danie według uznania. By było ostrzejsze, możemy dodać jeszcze ostrą paprykę lub pieprz cayenne.

Więcej porad dotyczących gotowania flaków znajdziesz w innych naszych artykułach. Dowiesz się m.in. jak gotować flaki, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu lub czym najlepiej zagęścić to kultowe danie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Prześlij Przepis, Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >