Która strona folii nadaje się do pieczenia? Polacy nagminnie popełniają błąd
Folia aluminiowa została wprowadzona na powszechny rynek z początkiem XX w. przez Richarda S. Reynoldsa , który sprzedawał ją głównie producentom cukierków oraz wyrobów tytoniowych. OD tego czasu folia "zadomowiła" się w praktycznie każdym aspekcie życia.
Najczęściej wykorzystujemy ją do pakowania żywności. Folia nie przepuszcza powietrza, światła ani wody, dlatego tak doskonale sprawdza się jako opakowanie do kanapek czy innych produktów spożywczych. Wiele osób nie wie jednak, że każda ze stron ma inne właściwości.
Folia aluminiowa ma różne zastosowania
Po jednej stronie znajduje się matowa część folii, po drugiej zaś można zobaczyć lśniącą i połyskującą warstwę. Nie bez powodu można je tak łatwo rozróżnić - każda z nich sprawdza się w zupełnie innych sytuacjach . Poniżej zdradzamy jak z niej korzystać w optymalny sposób.
Matowa strona charakteryzuje się znacznie większą przepuszczalnością temperatury, dlatego piekąc potrawy, warto owinąć jedzenie w taki sposób, by matowa strona była na zewnątrz . Dzięki temu ciepło przeniknie do jedzenia i szybciej upiecze kurczaka czy rybę.
Lśniąca strona z kolei o wiele skuteczniej odbija ciepło i działa trochę jak mata termiczna ustawiana za grzejnikiem, która ma ponownie kierować ciepło do środka pomieszczenia. Zewnętrzna strona folii powinna być skierowana do środka, gdy chcemy przechowywać jedzenie w lodówce.
Niestety, materiał ten nie jest idealny. Nie nadaje się on do, chociażby, podgrzewania jedzenie w mikrofalówce . Wyładowania elektromagnetyczne pojawiające się na zgięciach folii zniszczą urządzenie i mogą wywołać nawet pożar czy zwarcie w instalacji elektrycznej.
Chcesz poznać więcej zastosowań folii aluminiowej? Zajrzyj do tego tekstu , w którym wyjawiamy, co można jeszcze z nią zrobić. W tym artykule zdradzamy co niecodziennego znaleziono w popularnych cukierkach w sreberku.
Jak wykorzystać folię?
Z folii aluminiowej można korzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest usprawnienie sprzątania. Wystarczy zwinąć ją w luźną kulkę i kilka razy energicznie potrzeć barierkę balkonową czy zardzewiałe narzędzia - pozostałości po farbie czy rdzy bardzo szybko zejdą.
Kolejnym trikiem jest podłożenie warstwy folii pod ubrania, które chcemy wyprasować . Folia odbije ciepło i przyspieszy proces prasowania, co przełoży się na mniejsze zniszczenie materiału.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne
-
Wystarczy pić siemię lniane przez 30 dni, efekty pojawią się natychmiast
-
Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Źródło: haps.pl, dompelenpomyslow.pl