Smakosze.pl Przepisy Galaretka z bloku jak w dzieciństwie. Robię ją w domu, a wszyscy błagają o następną
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Galaretka z bloku jak w dzieciństwie. Robię ją w domu, a wszyscy błagają o następną

7 czerwca 2024

Wiadomo powszechnie, że nasze ukochane potrawy to nie czasochłonne arcydzieła sztuki kulinarnej, ale proste smaki znane z dzieciństwa. Ten deser z galaretki należy do właśnie tej grupy. Jest tak łatwy w przygotowaniu, jak na to wygląda, a choć przygotowujemy go w domu, jest zawsze taki, jak pamiętamy ze sklepów z czasów dzieciństwa.

Torcik z galaretki

Oprócz landrynek, cukierków pudrowych i krówek to właśnie takie galaretkowe torciki wspominają najlepiej ci, którzy dzieciństwo spędzili w PRL-u. Nic dziwnego, że były wtedy wszechobecne: „prywatna inicjatywa” mogła przyrządzić je w dosłownie każdych warunkach i sprzedawać za grosze. Dlatego obtoczone w cukrze żelatynowe kostki zajadaliśmy jak ciasto przy każdej okazji .

Ten przepis wraca do tamtych czasów, choć torciki galaretkowe tak naprawdę nie zniknęły do końca z naszych sklepów. Jest je jednak znacznie trudniej dostać, a czasami wręcz okazuje się, że „to już nie to samo”. Z tym przepisem – to właśnie to samo.

galaretka w foremce
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówki

Prawie jak galaretkowiec

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody, którego autorka nazywa taki blok galaretkowcem. Żeby przypominał on w pełni PRL-owskie cukiernicze dzieła, brakuje mu jeszcze jednego: dokładnego obtoczenia, albo przynajmniej posypania po wierzchu drobnym cukrem. Właściwie, ze zdrowotnego punktu wiedzenia każda ilość białego cukru to już za dużo , ale czego się nie robi dla wspomnień.

Składniki

  • 4 torebki galaretek w różnych smakach i kolorach
  • ½ l mleka
  • 40 g cukru (+ drobny cukier do posypania)
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 3 łyżki żelatyny

Warstwowa galaretka

Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach według przepisu z opakowania i odstawiamy do ochłodzenia. Mleko podgrzewamy z cukrem, a w szklance wrzątku rozpuszczamy trzy łyżki żelatyny. Kiedy cukier rozpuści się w mleku, a żelatyna we wrzątku, odstawiamy oba naczynia do przestudzenia. Kiedy będą schłodzone, dokładnie mieszamy je ze sobą.

Keksówkę wykładamy folią kuchenną. Na dno nalewamy pierwszą galaretkę i studzimy w lodówce przez ok. 15 minut . Na zastygniętą warstwę wylewamy mleko z żelatyną i ponownie studzimy. Postępujemy tak z każdą kolejną warstwą. Przed ostatnim studzeniem można posypać wierzch galaretki cukrem. Można też pokroić gotowy deser na mniejsze kawałki i dopiero je dokładnie w nim obtaczać.

Wypróbuj też przepis na tradycyjne pierogi z jagodami i poznaj tradycyjne polskie ślimaki .

rozpuszczona galaretka
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Książulo zjadł w przychodni. Nie mógł uwierzyć w to, co tam zobaczył
Są zdrowe jak ryby, pełne białka i tłuszczów nienasyconych. Śimaki powoli wpełzają na polski stół
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy