Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówki
Kanapki to najbardziej ekspresowy z możliwych posiłków, ale pod jednym warunkiem – że mamy pod ręką miękkie masło. W przeciwnym razie smarowanie nim chleba może być udręką. Ale nie z tym sposobem.
Sposób na zmiękczenie masła
Czy można trzymać masło w temperaturze pokojowej? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zimą w wielu kuchniach może panować dostateczny chłód, by masło można było przechowywać nie ścięte na kamień w lodówce, ale właśnie odpowiednio miękkawe.
Jednak nawet wtedy nie zawsze jest to bezpieczene: po długich sesjach gotowania w kuchni panować może klimat parny, duszny i gorący. A latem, zwłaszcza przy południowej ekspozycji mieszkania, masło będzie naprawdę podatne na psucie.
Są zdrowe jak ryby, pełne białka i tłuszczów nienasyconych. Śimaki powoli wpełzają na polski stółChłodzenie masła
Niestety, niewiele z nas może sobie pozwolić na lodówki dostatecznie frymuśne, by miały osobne przegrody na masło, o lekko wyższej temperaturze niż pozostała część chłodziarki. Dla większości pozostaje wybór – twarde jak kamień albo nieapetycznie „sklarowane” w upale, a wręcz narażone na zepsucie.
Rozwiązanie? Jak w nieśmiertelnym „Dniu Świra” radziła Adasiowi mama: musisz tak skrobać, bo zmarznięte. Adaś więc skrobał, a razem z Adasiem skrobiemy my, nie wiedząc później, co z uskrobanym począć, bo nałożone na kromkę chleba, rwie ją na strzępy przy pierwszej próbie rozsmarowania.
Zetrzyj masło, niekoniecznie na tarce
Jako rozwiązanie problemu poleca się często ścieranie masła. Rzeczywiście, jest skuteczniejsze niż skrobanie, bo im mniejsze wiórki smarowidła, tym łatwiej się rozsmarują. Od tarki jest jednak jeszcze lepszy sposób.
Okazuje się, że w jej roli może wystąpić także niewielkie sitko, które jednocześnie ściera masło i przeciera je na mniejsze kawałki. Podobny sposób pokazany jest na kanale Webspoon World, skąd pochodzą ilustracje w tym tekście. Sitkiem pocieramy kostkę masła tak, by w jego wnętrzu znalazło się to, co uskrobane. Kiedy odmierzymy dostateczną ilość tłuszczu, po prostu zawartość sitka wyrzucamy na chleb i z łatwością rozsmarowujemy.
Wypróbuj także przepisy na fasolkę szparagową według Strzelczyka i tradycyjne pierogi z jagodami.