Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówki
![twarde masło](https://images.iberion.media/images/1920/maslo1_e7d9570e59.jpg)
Kanapki to najbardziej ekspresowy z możliwych posiłków, ale pod jednym warunkiem – że mamy pod ręką miękkie masło. W przeciwnym razie smarowanie nim chleba może być udręką. Ale nie z tym sposobem.
Sposób na zmiękczenie masła
Czy można trzymać masło w temperaturze pokojowej? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zimą w wielu kuchniach może panować dostateczny chłód, by masło można było przechowywać nie ścięte na kamień w lodówce, ale właśnie odpowiednio miękkawe.
Jednak nawet wtedy nie zawsze jest to bezpieczene: po długich sesjach gotowania w kuchni panować może klimat parny, duszny i gorący. A latem, zwłaszcza przy południowej ekspozycji mieszkania, masło będzie naprawdę podatne na psucie.
![uskrobane masło](https://images.iberion.media/images/origin/maslo3_a75e294ccb.jpg)
Chłodzenie masła
Niestety, niewiele z nas może sobie pozwolić na lodówki dostatecznie frymuśne, by miały osobne przegrody na masło, o lekko wyższej temperaturze niż pozostała część chłodziarki. Dla większości pozostaje wybór – twarde jak kamień albo nieapetycznie „sklarowane” w upale, a wręcz narażone na zepsucie.
Rozwiązanie? Jak w nieśmiertelnym „Dniu Świra” radziła Adasiowi mama: musisz tak skrobać, bo zmarznięte. Adaś więc skrobał, a razem z Adasiem skrobiemy my, nie wiedząc później, co z uskrobanym począć, bo nałożone na kromkę chleba, rwie ją na strzępy przy pierwszej próbie rozsmarowania.
Zetrzyj masło, niekoniecznie na tarce
Jako rozwiązanie problemu poleca się często ścieranie masła. Rzeczywiście, jest skuteczniejsze niż skrobanie, bo im mniejsze wiórki smarowidła, tym łatwiej się rozsmarują. Od tarki jest jednak jeszcze lepszy sposób.
Okazuje się, że w jej roli może wystąpić także niewielkie sitko, które jednocześnie ściera masło i przeciera je na mniejsze kawałki. Podobny sposób pokazany jest na kanale Webspoon World, skąd pochodzą ilustracje w tym tekście. Sitkiem pocieramy kostkę masła tak, by w jego wnętrzu znalazło się to, co uskrobane. Kiedy odmierzymy dostateczną ilość tłuszczu, po prostu zawartość sitka wyrzucamy na chleb i z łatwością rozsmarowujemy.
Wypróbuj także przepisy na fasolkę szparagową według Strzelczyka i tradycyjne pierogi z jagodami.
![skrobanie masła](https://images.iberion.media/images/origin/maslo2_2cec52a901.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zupa kalafiorowa i Ewa Wachowicz](https://images.iberion.media/images/origin/kalafiorow_wachowicz_fdc29a9d57.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_c8fe60cf24.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![suszone grzyby w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_cc67bf0216.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/b_A_b_52de9bebc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![sklep dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_36c73e9217.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/wakacje_1cd9c4b622.jpg)
![emeryci](https://images.iberion.media/images/origin/21_05deb7d598.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![Danuta Holecka, grób syna](https://images.iberion.media/images/origin/Danuta_Holecka_grob_syna_d3b70b3992.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)