Smakosze.pl Przepisy Galaretka z cukrem jak z PRL-u. Przysmak z dzieciństwa zrobisz z 3 składników
Fot. Shutter/Nadiia Diachenko

Galaretka z cukrem jak z PRL-u. Przysmak z dzieciństwa zrobisz z 3 składników

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Galaretka krojona to przysmak, który w PRL-u cieszył się ogromną popularnością wśród wszystkich dzieci. Poznaj przepis i zrób te słodkości sama.  Nie tylko przypomnisz sobie jej smak, ale też zachwycisz swoje dzieci.

Galaretka PRL, czyli powrót do smaku dzieciństwa

W czasach PRL-u brakowało wszystko. Nic więc dziwnego, że gospodynie musiały wykazywać się sporą kreatywnością i sprytem. Dzięki tym cechom potrafiły przyrządzić to, czego brakowało w sklepach. Jednym z takich produktów były słodycze .

Na szczęście szybko znalazły sposób, jak temu zaradzić. W łatwy sposób przyrządzały przysmak, który kochały wszystkie dzieci. Była nim galaretka pokrojona na kawałki i obtoczona w cukrze. Pamiętasz jeszcze ich smak? Poznaj przepis i powróć do beztroskich czasów dzieciństwa.

sok z pomarańczy.jpg
Fot. Canva
Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo

Galaretka z prostych składników

Galaretka powstaje z połączenia trzech tanich produktów. Tyle wystarczy, aby przygotować słodkości, które zasmakują dzieciom. W dodatku niektóre z potrzebnych produktów na pewno masz w swojej kuchni, co znacznie obniży koszty. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się proporcji, a galaretka PRL wyjdzie doskonała.

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 40 g żelatyny
  • 160 g cukru

Galaretka krojona - przepis

Przygotowanie galaretki zacznij od umycia pomarańczy. Następnie przekrój je na pół i wyciśnij z nich sok. Przelej go przez gazę, aby oczyścić go z miąższu. Sok wlej do garnka, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj.

Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj składniki. Odstaw je na 15 minut. Gdy zacznie gęstnieć, garnek umieść na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu. Wtedy cukier i żelatyna się rozpuści, ale pamiętaj, aby nie doprowadzać masy do gotowania.

Prostokątny pojemnik wyłóż folią spożywczą. Przelej do niego masę i równomiernie rozprowadź. Pojemnik schował na dwie godziny do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyciągnij ją z pojemnika i pokrój ją na małe kawałki. Każdy z nich obtocz w cukrze i słodycze gotowe.

słodcze galaretki.jpg
Fot. Canva/Vilnis Husko
Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada
Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy