Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.10.2024 16:52

Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada

ciapkapusta
Fot. Shutter/Lecker Studio

Wybitny śląski dodatek do dań, który powinien mieć (i miewa) swoje miejsce w kuchni polskiej. Ciapkapusta to dodatek skrobiowy i surówka w jednym, a przy tym po prostu pyszne danie.

Ciapkapusta śląska

Jak przystało na śląskie danie, w ciapkapuście można odnaleźć nuty kuchni regionu Europy Środkowej. Podobnie jak niemiecka sałatka ziemniaczana, ciapkapusta łączy ziemniaki z kwaśnymi smakami. Na wzór polskiej i niemieckiej kuchni włącza kapustę kiszoną.

Nazywa się ciapkapusta lub ciaperkrałt od polskiej lub niemieckiej nazwy warzywa oraz słowa „ciaprać”, które po śląsku oznacza brudzić, chlapać albo mieszać. I taka jest właśnie ta potrawa: to pomieszanie ziemniaków z kapustą kiszoną.

kapusta kiszona

Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo

Kapusta w kuchni śląskiej

Nie jest tajemnicą, że po drugiej wojnie światowej polska kuchnia czerpała dość wyraźnie z kuchni śląskiej, podobnie jak z kresowej. Ciaperkrałt (na Opolszczyźnie zwany też panczkrałtem) jest więc dość rozpowszechniony w wielu domach. Ale ci, którzy jeszcze go nie próbowali, powinni jak najszybciej nadrobić ten brak.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g boczku lub kiełbasy
  • Sól, pieprz

Ciapkapusta na szybki obiad

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również kapustę. Oba składniki odcedzamy.

Kiełbasę lub boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy mięso. Smażymy je na złocisto.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Zawartość patelni przekładamy do miski razem z wytopionym tłuszczem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki według Makłowicza i kluski na parze.

sałatka ziemniaczana