Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo
Jesień to idealna pora na sezonowe przysmaki, jak grzyby, dynia, śliwki, jabłka, czy gruszki. Z tych ostatnich zrobisz wyśmienity deser dla całej rodziny. To ciasto gruszkowe jest banalne w przygotowaniu, a smakuje tak, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.
Ciasto z gruszkami nie do pobicia
Sezon na gruszki rozpoczyna się na koniec lata i trwa przez całą jesień. Jest to dobry pretekst, aby poznać przepis na szybkie ciasto z gruszką. Jego smak zachwyci każdego i to nawet największych fanów tradycyjnej szarlotki z jabłkami.
Co istotne ciasto z gruszkami przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Wystarczy wymieszać kilka składników, dodać gruszkę i ciasto prawie gotowe. Skoro o składnikach i przygotowaniu mowa, zerknij w dalszą część artykułu, a dowiesz się o nich więcej.
Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajadaCiasto gruszkowe z kilku tanich produktów
Ogromną zaletą ciasta z gruszkami jest to, że przygotujesz je z kilku tanich składników. Najważniejszym jest oczywiście sam owoc, który nada całości smaku. Niezbędne są także inne produkty. Wszystkie składniki wraz z proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby mieć pewność, że o niczym nie zapomnisz.
Składniki:
- 4 gruszki
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeża, ale możesz również wykorzystać mieloną)
- masło
Przepis na szybkie ciasto z gruszką
Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie wlej olej i jogurt naturalny. Wbij jajka i wymieszaj składniki na jednolite ciasto. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i przelej do niej ciasto.
Umyte owoce obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na wierzchu i oprósz delikatnie startą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kiedy się nagrzeje, umieść w nim foremkę z ciastem i piecz je przez 40 minut. Poczekaj, aż ostygnie, a później krój na kawałki i podawaj na deser.