Smakosze.pl Przepisy Gdy tylko robi się chłodniej, gotuję tę zupę. Jesienią nie łapię nawet kataru
Fot. Shutterstock

Gdy tylko robi się chłodniej, gotuję tę zupę. Jesienią nie łapię nawet kataru

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na nadchodzące chłodne dni doskonale sprawdzi się zupa rozgrzewająca. Nie tylko dodaje kilka stopni ciepła, ale też obłędne smakuje i o dziwo wpływa na poprawę odporności. Koniecznie poznaj łatwy przepis i ugotuj tę zupę na obiad, a będziesz wracać do niej przez całą jesień i zimę.

Doskonała zupa rozgrzewająca na jesień

W tym roku jesień nadeszła bardzo szybko, a nagły spadek temperatur zaskoczył każdego. Ciepłe ubranie nie wystarczy i trzeba wspomagać się innymi sposobami. Jednym z nich jest zupa rozgrzewająca, na którą przepis znajdziesz w dalszej częścią artykułu.

Dodana do jadłospisu sprawi, że szybko się ogrzejesz, a w dodatku jest to także zupa na przeziębienie, dzięki której wzmocnisz swoją odporność. Kiedy spróbujesz jej pierwszy raz, tak bardzo zachwycisz się smakiem, że przez długi czas na obiad nie przygotujesz nic innego. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko chwilę.

roztrzepywanie jajek.jpg
Fot. Canva/Anneleven
Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo

Zupa na przeziębienie z kilku składników

Przez użyte składniki na to danie mówi się także, że jest to zupa jajeczna. Jednym z głównych składników są właśnie jajka. Oprócz niech potrzebny będzie także przygotowany na mięsie lub warzywach bulion. Składników potrzebnych do przygotowania zupy nie ma zbyt wiele. Opcjonalnie możesz dodać także kilka innych produktów, które sprawią, że danie będzie o wiele bardziej sycące. Wszystkie składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprze
  • sól

Opcjonalne składniki:

  • mięso z bulionu
  • ugotowana marchewka
  • kukurydza konserwowa

Zupa jajecznica - przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania cebuli, czosnku i imbiru. Następnie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Do garnka wlej oliwę i rozgrzej ją. Kiedy się zagotuje, przełóż składniki i smaż je przez 3 minuty, cały czas mieszając.

Wsyp kurkumę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Do miski wbij jajka, roztrzep je, a kiedy minie czas gotowania, wlej do zupy. Dopraw pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez minutę i zupa jest gotowa. Możesz podać ją w tej formie lub z dodatkami, które wymieniliśmy w liście potrzebnych składników.

zupa jajeczna.jpg
Fot. Canva/yasuhiroamano
Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada
Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy