Smakosze.pl Przepisy Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa
fot. Shutterstock

Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

9 listopada 2024

Nie jesteśmy pewni, czy zupa ze świeżej kapusty zasługuje na nazwę kapuśniak. Wiemy natomiast, że zasługuje na naszą uwagę. Zwłaszcza jesienią, kiedy jest odpowiedzią na chłody i potrzebę bardziej konkretnego jedzenia.

Rozgrzewająca zupa

Biała kapusta jako podstawa zupy kojarzy się z tzw. dietą kapuścianą. Warzywo to zyskało sobie reputację zdrowo redukującego tkankę tłuszczową. A to dlatego, że jest niskokaloryczna, a zarazem sycąca.

Ten przepis nie jest może nazywany dietetycznym, ale z pewnością może się do takowych kwalifikować. Warzywa ugotowane w bulionie i zaprawione sycącymi smakami są doskonałą odpowiedzią na głód i chłód. Można przygotować gar takiej zupy, a następnie gasić nią apetyt, kiedy tylko się pojawi, wydłużając w ten sposób odstępy między bardziej kalorycznymi posiłkami.

inna zupa

Ustaw tak kurczaka i wstaw do pieca. Taki obiad będzie hitem

Zupa z kapusty

Jest jeszcze jedna zaleta tej rozgrzewającej zupy , która czyni ją idealną jesienną potrawą. Do garnka wrzucamy tu mianowicie łatwo dostępne w tym trudnym sezonie składniki. Marchew, ziemniaki i kapusta będą nam towarzyszyły przez całą zimę, warto więc gromadzić przepisy na różnorodne potrawy z nich.

Składniki

  • 300 g białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 30 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 60 ml oleju, część można zastąpić masłem klarowanym
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz

Jesienna zupa na rozgrzewkę

Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę siekamy. W garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego. Smażymy oba składniki, aż cebula się zeszkli.

Kapustę kroimy w kostkę lub paski. Dodajemy do garnka i podsmażamy, aż zacznie się rumienić, cały czas mieszając. Kapusta i marchewka powinny zmięknąć.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym . Czosnek miażdżymy płazem noża i dorzucamy do garnka, razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Zmniejszamy moc palnika i gotujemy zupę przez ok. 20 minut . Po tym czasie wylewamy do niej zawartość puszki pomidorów oraz dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i zagotowujemy.

Zupę próbujemy na smak i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe placki ziemniaczane i kotlety mielone według Karola Okrasy .

zupa w garnku

Okrasa gotuje, a później dodaje do masy na mielone. Wychodzą 100 razy lepiej niż tradycyjne
W przyszłym tygodniu wyrabiam to ciasto. Podaję je zawsze w Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy