Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą 100 razy smaczniejsze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.11.2024 10:50

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą 100 razy smaczniejsze

placki ziemniaczne
Fot. Shutterstock/Victoria Malankina

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej ulubionych dań. Teraz zrobisz je z dodatkami, które jeszcze lepiej wzbogacą smak tej popularnej potrawy. Przepis jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza. 

Palcki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane są daniem, za którym przepadają całe pokolenia Polaków. Mięciutkie i chrupiące potrafią sprawić, że każdemu cieknie ślinka. Zwykle do masy dodaje się cebulę, ale teraz przydadzą się też inne produkty. Z nimi placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Wszystko dlatego, że do placków trafią pieczarki i ser żółty. Placki ziemniaczane z pieczarkami to prawdziwe niebo w gębie. Zrobisz raz i już zawsze będziesz wracać do tego przepisu. Tę prostą recepturę znajdziesz poniżej. 

pieczarki
Fot. Canva/Fratila Codrut
W przyszłym tygodniu wyrabiam to ciasto. Podaję je zawsze w Wigilię

Jak zrobić placki z pieczarkami?

Składniki:

  • 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 125 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o małych oczkach. Pieczarki umyj i razem z serem żółtym zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki połącz i dołóż pokrojoną cebulę.

Do masy wbij jajka, wsyp mąkę, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Porcję masy ziemniaczanej nakładaj na dobrze rozgrzany olej. Placki ziemniaczane z pieczarkami smaż z dwóch stron na rumiany kolor. 

Placki ziemniaczane z pieczarkami najlepsze

Placki ziemniaczane z pieczarkami wychodzą bardzo smaczne. Pieczarki w połączeniu z serem żółtym idealnie pasują do tego dania. Ser roztapia się i przyjemnie ciągnie. Takie placki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego smakują dużo lepiej od tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Dlatego nie zwlekaj i czym prędzej wypróbuj ten prosty przepis w swojej kuchni. Placki ziemniaczane z pieczarkami wyjdą, że place lizać. Podaj je na obiad, a zachwytów nad daniem nie będzie końca. Pisaliśmy o tym, jak ugotować krupnik na żeberkach z przepisu Ewy Wachowicz. Polecaliśmy recepturę na wyjątkowo puszyste racuchy. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/oksanashufrych

Źródło: przyslijprzepis.pl