Smakosze.pl Produkty Gdzie w Polsce rosną trufle?
canva/olgakr, Getty Images Pro

Gdzie w Polsce rosną trufle?

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Trufle są wyjątkowo drogimi grzybami, których znalezienie w lesie jest wyjątkowo trudne. Jeden kilogram trufli potrafi kosztować nawet 30 tysięcy złotych. Najczęściej można spotkać je w lasach mieszanych w okolicy dębów, czy w miejscach, gdzie rosną storczyki z rodzaju buławnik.

Trufle, nazywane również "czarnym złotem", są bardzo cenionymi przez smakoszy grzybami. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który rozpala zmysły prawdziwych koneserów.

Niestety zdobycie ich może być dla wielu ogromnym problemem z dwóch powodów. Po pierwsze są horrendalnie drogie, a po drugie rosną w niewielu miejscach.

Gdzie znaleźć w Polsce Trufle?

Przez dłuższy czas trufle w Polsce uznawane były za gatunek wymarły. Na szczęście polsko-włoska grupa badaczy w 2007 roku ponownie odkryła obecność tych grzybów w naszym kraju.

Na trop wpadli w rejonie Niecki Nidziańskiej na południu Polski. Trufle rosną tam na glebach bogatych w wapń. Od tego czasu grono miłośników trufli poczuło nadzieję, że będą mogli wybrać się pewnego dnia na zbiory.

Najczęściej najdroższe grzyby rosną w pobliżu dębów, z którymi wchodzą w symbiozę (zwłaszcza, jeśli drzewa te nie mają więcej niż 30 lat). Można znaleźć je również przy storczykach z rodzaju buławnik.

Właściwości trufli

Częste jedzenie trufli pozwala na łatwiejsze zapobieganie infekcjom wirusowym i bakteryjnym, gdyż działają one antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Mogą również hamować rozwój gronkowca złocistego.

Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu spowalniają procesy starzenia, a także zmniejszają stany zapalne. Zapobiegają chorobom układu krwionośnego.

Cena trufli waha się od 100 zł za 100 gramów, aż do 30 tysięcy złotych za jeden kilogram. Z tego powodu najszlachetniejsze gatunki są dostępne jedynie dla wybranych. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz więcej informacji na temat trufli. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.

Trufle

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov, Getty Images Pro Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natemat

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy