Trufle i ich sekrety
Pixabay / jackmac34

Trufle są obecnie prawdziwym rarytasem

Trufle są wyjątkowym rarytasem, na który mogą sobie pozwolić wyłącznie najbogatsi. Dawniej określano je mianem dzieci diabła. Wszystko przez dosyć mroczny wygląd, który w średniowieczu wywoływał właśnie takie skojarzenia.

Nie da się ukryć, że trufle są ekskluzywnym produktem. Mało kto jest w stanie wydać pieniądze na te uwielbiane grzyby. Okazuje się, że średniowieczni mieszkańcy Europy byli zaniepokojeni ich wyglądem i miejscem występowania.

Drogocenne trufle skrywają pewne sekrety

Najprawdopodobniej każdy smakosz zdaje sobie sprawę z tego, że trufle są jednym z najdroższych produktów spożywczych. Za niektóre odmiany można zapłacić prawdziwą fortunę. Jednak w średniowieczu trufle nie wzbudzały takiego zachwytu.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kucharze, wieki temu trufle nazywano dziećmi diabła. Spowodowane to było ich ciemnym kolorem, chropowatą powierzchnią oraz tym, że rosły pod powierzchnią ziemi.

Trufle cechują się niecodziennymi walorami smakowymi. Można w nich wyczuć nuty czosnku, czekolady, orzechów oraz oliwy. Do tego dochodzi jeszcze ziemisty posmak. Właśnie taka mieszanka sprawia, że trufle są wyjątkowym specjałem. Dlaczego są tak drogocenne?

Ogórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soliOgórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soliCzytaj dalej

Trufle to nie jedyne cenne grzyby. Jakiś czas temu wspominaliśmy o smakołykach o wartości 2000 złotych za kilogram. Jednak właśnie trufle są uznawane za najdroższe spośród leśnych znalezisk. Fakt ten wynika z tego, że bardzo trudno je znaleźć, ponieważ rosną pod powierzchnią ziemi.

Trufle

(Pixabay / Uzan)

Jak znajduje się trufle?

Trufle poszukiwane są przez specjalnie wyszkolone zwierzęta. Prym wśród nich wiodą psy rasy Lagotto romagnolo. Jednak do odnajdywania tych cennych grzybów korzysta się także z pomocy świń. Sprawdzają się one gorzej od włochatych czworonogów, ponieważ ciężko powstrzymać je przed spałaszowaniem trufli.

Najczęściej na trufle można natknąć się w rejonie Francji i Włoch. W sklepach można natknąć się również na chińską odmianę tych grzybów. Jednak nie jest ona równie smakowita i może przyprawić niektórych smakoszy o rozczarowanie.

Każdy, kto przygotowuje trufle, powinien mieć na uwadze kilka istotnych zasad. Produkt najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu w warunkach chłodniczych i niskiej wilgotności. Trufle najlepiej kroić na cienkie plastry i dodawać do gorących potraw.

Pozostałości po truflach można wykorzystać do przygotowania oliwy. Taki produkt można dostać w sklepach z włoskimi frykasami. Znakomicie wpływa on na smak rozmaitych potraw. Warto urozmaicić nią klasyczną pizzę. Już wcześniej podawaliśmy przepis na ten uwielbiany specjał.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kucharze

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł