Smakosze.pl Dieta Gdzie znajdziemy szkodliwy barwnik amarant?
pjohnson1, Getty Images Signature

Gdzie znajdziemy szkodliwy barwnik amarant?

11 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barwnik spożywczy ma za zadanie ubarwić jedzenie w taki sposób, aby wyglądały smaczniej i bardziej interesująco. Barwniki takie obecne są w praktycznie każdym przetworzonym produkcie spożywczym - znajdziemy je w słodzonych napojach, słodyczach czy płatkach śniadaniowych.

Większość substancji barwiących jest dopuszczona do użytku przy produkcji żywności, gdyż nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeden z nich jest niestety bardzo niebezpieczny dla wielu ludzi, głównie astmatyków oraz alergików. Co więcej, sposób produkcji E123 jest wyjątkowo nieapetyczny.

Amarant, czyli barwnik spożywczy, który może wywoływać raka

Amarant jest barwnikiem spożywczym o kolorze czerwono-niebieskim. Na odwrocie opakowań, w sekcji składu danego produktu, oznaczony jest symbolem E123 . Dodaje się go najczęściej do galaretek, kolorowych alkoholi, płatków zbożowych oraz kawioru.

Związek ten, przy zbyt dużym spożyciu, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Wywołuje zaburzenia w pracy nerek oraz wątroby, a także negatywnie wpływa na zdolności rozrodcze. Zbyt duże spożycie przez ciężarne, może doprowadzić do powstania u płodu wad wrodzonych.

E123 produkuje się podczas wydobywania ropy naftowej

W drugiej połowie XX wieku pozyskiwano go jako produkt uboczny przy wydobyciu i odgazowaniu węgla kamiennego. Współczesne metody pozwalają na znacznie tańsze syntetyzowanie E123 z produktów ubocznych powstałych przy wydobywaniu i oczyszczaniu ropy naftowej.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii.

Substancja ta nie ma smaku ani zapachu, co może być potencjalnym czynnikiem zwiększającym jej szkodliwość - jedzący ją człowiek nie może określić na podstawie zmysłu węchu lub smaku o ilości użytego barwnika w produkcie. Dopuszczalna dawka wyznaczona została na 0,5 mg na kilogram masy ciała, co jest wyjątkowo niewielką ilością.

Źródło: canva.com/DAPA Images

W Stanach Zjednoczonych jest zakazany od wielu lat

Od 1976 w Stanach Zjednoczonych amarant został został zakazany przez Agencję Żywności i Leków, która zajmuje się badaniem najróżniejszych substancji i produktów spożywczych pod względem szkodliwości dla ludzkiego organizmu. Agencja uznała, że amarant może sprzyjać większej szansie zachorowania na raka.

W Rosji, Austrii i Norwegii także jest całkowicie zakazanym dodatkiem do żywności, mimo to w Polsce czy chociażby w Wielkiej Brytanii producenci ciągle mogą z niego korzystać. Dlatego warto dokładnie czytać etykiety produktów i unikać tych, na których widnieje symbol E123.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy