Genialny patent Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne
Sezon na ogórki trwa! Dlatego, warto z niego skorzystać! Swój patent na kultowe "małosolne" zdradził jakiś czas temu sam Karol Okrasa. Jaki jest patent słynnego kucharza na ten wyjątkowy przetwór?
Lato to z pewnością ulubiona pora roku wielu smakoszy! Jest to czas, w którym mogą oni cieszyć się licznymi smakołykami. W końcu nic nie smakuje tak jak ogórki, pomidory czy fasolka szparagowa z własnej działki.
Wakacje sprzyjają również przygotowaniu domowych przetworów, które ucieszą zimą zarówno starszych, jak i tych nieco młodszych smakoszy. Poniżej prezentujemy przepis na uwielbiane ogórki małosolne autorstwa popularnego kucharza - Karola Okrasy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne
Lista składników:
-
2 kg ogórków gruntowych
-
2 baldachy kopru
-
4 ząbki czosnku
-
7 sztuk liści porzeczki
Zalewa:
-
5 l wody
-
2 łyżki gorczycy
-
7 łyżek soli
Dodatkowo:
-
zimna woda do zalania ogórków
-
kamionkowe naczynie lub słoik
Sposób wykonania:
Na początek zalej zimną wodą ogórki w misce. Do drugiego naczynia przegotowaną wodę wraz z solą i gorczycą. Na dnie kamionki lub słoika ułóż kiper, pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, ząbki czosnku oraz liście porzeczki.
Odcedź ogórki i ułóż je na płasko w kamionce, przekładając naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Przykryj naczynie i ostaw w chłodne miejsce na około 3 dni. Smacznego!
Polecamy również przepis na ogórki konserwowe oraz wyborną paprykę po chorwacku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źrodło: kuchnia lidla