Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane?
Dominika Mika
Dominika Mika 18.07.2021 02:00

Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane?

Jak zrobić pyszne puree?
Canva (Julia Mikhaylova, Getty Images Pro)

Purée ziemniaczane to świetny dodatek do obiadu. Jednak jego smak warto urozmaicić. Zamiast klasycznej wersji, zdecyduj się na ziemniaki z nietypowym dodatkiem - serkiem topionym, który diametralnie zmienia ich smak.

Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Smakują zarówno te ugotowane, jak i pieczone w piekarniku. W przypadku tych drugich warto jednak zadbać o to, by nie popełnić błędu, który może zepsuć ich smak.

Latem wyśmienicie smakują też ziemniaki prosto z ogniska. Tę przepyszną potrawę można też w prosty sposób przygotować w domu. Jeśli jednak wolisz "ziemniaki tłuczone", koniecznie skorzystaj z tego przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Purée ziemniaczane z nietypowym dodatkiem

Zazwyczaj do purée ziemniaczanego dodaje się odrobinę mleka i masło, które nadają potrawie aksamitnego smaku. Ciekawą opcją jest też dorzucenie gałki muszkatołowej. W tym przypadku do ziemniaków dorzucamy jednak serek topiony,

Serek topiony sprawi, że purée będzie miało znacznie przyjemniejszą konsystencję, a dodatkowo lekko wyczuwalną nutę serową. Dzięki temu dodatkowi smak ziemniaków nabierze zupełnie innego wymiaru.

Czego potrzeba do przygotowania potrawy?

1 kg ziemniaków 200 ml mleka 50 g masła 200 g sera topionego 1 łyżeczka soli 1 pęczek koperku (opcjonalnie)

Puree ziemniaczane z dodatkiem serka topionego
Puree ziemniaczane z dodatkiem serka topionego

Źródło: Canva (fredericque wacquie, Getty Images)

Jak przygotować puree z ziemniaków?

Na początek umyj ziemniaki, obierz i wrzuć do garnka. Zalej go zimną wodą, przykryj i postaw na ogniu. Gdy woda już się zagotuje, posól ją. Gotuj ziemniaki aż będą odpowiednio miękkie.

W czasie, gdy ziemniaki będą się gotować zetrzyj ser topiony na tarce o dużych otworach. Tak starty ser dodaj do mleka w małym rondelku. Następnie podgrzewaj je, cały czas mieszając, do momentu aż ser się rozpuści.

Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź wodę z garnka. Dodaj masło i utłucz ziemniaki. Na koniec wlej gorącą mieszankę mleka i stopionego sera do rondla.Utrzyj wszystko razem na jednorodne puree. Całość ozdób koperkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki