Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane?
Purée ziemniaczane to świetny dodatek do obiadu. Jednak jego smak warto urozmaicić. Zamiast klasycznej wersji, zdecyduj się na ziemniaki z nietypowym dodatkiem - serkiem topionym, który diametralnie zmienia ich smak.
Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Smakują zarówno te ugotowane, jak i pieczone w piekarniku. W przypadku tych drugich warto jednak zadbać o to, by nie popełnić błędu, który może zepsuć ich smak.
Latem wyśmienicie smakują też ziemniaki prosto z ogniska. Tę przepyszną potrawę można też w prosty sposób przygotować w domu. Jeśli jednak wolisz "ziemniaki tłuczone", koniecznie skorzystaj z tego przepisu.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Purée ziemniaczane z nietypowym dodatkiem
Zazwyczaj do purée ziemniaczanego dodaje się odrobinę mleka i masło, które nadają potrawie aksamitnego smaku. Ciekawą opcją jest też dorzucenie gałki muszkatołowej. W tym przypadku do ziemniaków dorzucamy jednak serek topiony,
Serek topiony sprawi, że purée będzie miało znacznie przyjemniejszą konsystencję, a dodatkowo lekko wyczuwalną nutę serową. Dzięki temu dodatkowi smak ziemniaków nabierze zupełnie innego wymiaru.
Czego potrzeba do przygotowania potrawy?
1 kg ziemniaków 200 ml mleka 50 g masła 200 g sera topionego 1 łyżeczka soli 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
Źródło: Canva (fredericque wacquie, Getty Images)
Jak przygotować puree z ziemniaków?
Na początek umyj ziemniaki, obierz i wrzuć do garnka. Zalej go zimną wodą, przykryj i postaw na ogniu. Gdy woda już się zagotuje, posól ją. Gotuj ziemniaki aż będą odpowiednio miękkie.
W czasie, gdy ziemniaki będą się gotować zetrzyj ser topiony na tarce o dużych otworach. Tak starty ser dodaj do mleka w małym rondelku. Następnie podgrzewaj je, cały czas mieszając, do momentu aż ser się rozpuści.
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź wodę z garnka. Dodaj masło i utłucz ziemniaki. Na koniec wlej gorącą mieszankę mleka i stopionego sera do rondla.Utrzyj wszystko razem na jednorodne puree. Całość ozdób koperkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl