Smakosze.pl
Przepis na kabaczki w słodko-kwaśnej zalewie

Canva (rudisill, Getty Images Signature)

Przepis na kabaczki w słodko-kwaśnej zalewie

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kabaczki można przyrządzić na niemal milion sposobów i w każdej wersji smakują wyjątkowo. Radzimy, by spróbować przyrządzić je w aromatycznej słodko-kwaśnej zalewie. Są świetnym dodatkiem do wszelkich mięs i dań obiadowych.

Kabaczki marynowane świetnie sprawdzą się zarówno na kanapkach, jak i we wszelkich sałatkach, które podamy do obiadu. Młode warzywa świetnie smakują nie tylko wtedy, gdy udusimy je na patelni i podlejemy pomidorowym sosem, ciekawym sposobem jest też przygotowanie z nich kotlecików.

Najwięksi miłośnicy kabaczków chętnie zamykają je w słoiku, by cieszyć się ich smakiem także jesienią i zimą, gdy znikną one z bazarów i warzywniaków.

Kabaczki w słodko-kwaśnej zalewie

Kabaczki marynowane z dodatkiem aromatycznego kopru, chrzanu i lekko słodkiej zalewy zrobią furorę w kuchni. Lekko chrupiące warzywa zyskują z zalewy całe bogactwo przepysznych smaków - od lekko octowego po słodki.

Dodatek typowych przypraw dorzucanych do ogórków kiszonych daje zaś nutę znaną z klasycznych ogórków kiszonych. By jednak przekonać się, jak pyszne są kabaczki przygotowane w ten sposób, trzeba po prostu ich spróbować.

Kobieta tygodniami piła colę

Fatalne konsekwencje picia coli

CZYTAJ DALEJ

Składniki na 8 litrowych słoików:

  • 5 kg młodych kabaczków,

  • 2-3 baldachy kopru z nasionami,

  • 7-8 liści chrzanu lub korzeń pokrojony na 8 części,

  • 2 główki czosnku,

  • 1,5-2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach,

  • 2 łyżki octu 10% na każdy słoik,

Zalewa:

  • łyżka soli

  • 1,5 łyżki cukru na 1 l wrzącej wody.

Jak przygotować kabaczki w zalewie?

Kabaczki myjemy, odcinamy łodygi i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Na dno każdego słoika wkładamy koper, do 3 ząbków czosnku, chrzan i kilka ziarenek pieprzu. Ciasno układamy na nich pokrojone kabaczki.

Kabaczki w słodko-kwaśnej zalewie smakują wybornie

Kabaczki w słodko-kwaśnej zalewie smakują wybornie

Źródło: Canva (Ahanov Michael)

Każdy słoik uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wylewamy wrzątek do garnka, uzupełniamy go wrzącą wodą do 3 l, dodajemy sól i cukier, zagotowujemy.

Do każdego słoika ze sparzonymi warzywami dodajemy po 2 łyżki octu i zalewamy roztworem z solą i cukrem. Słoiki zamykamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w piwnicy lub pomieszczeniu o niższej i stałej temperaturze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >