Smakosze.pl Porady Gessler bezlitośnie wytknęła błąd w robieniu krokietów. Popełniają go miliony Polaków
canva/fotek; IG/magdagessler_official

Gessler bezlitośnie wytknęła błąd w robieniu krokietów. Popełniają go miliony Polaków

11 czerwca 2023

Krokiety można podać nie tylko do święta. Danie z naleśnik wypełnionych farszem zachwyci zawsze, jeśli, podobnie jak Magda Gessler, odpowiednio sporządzimy ciasto. Należy zacząć od przesiania mąki i do niej wlać odpowiednią ilość płynnych składników. Odwrócenie tej kolejności to zadaniem restauratorki poważny błąd. Wyjaśniamy dlaczego.

Ciasto na krokiety nie może mieć grudek

Kolejność zaproponowana przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji nie wzięła się znikąd. Jeśli przyrządzanie masy na naleśniki rozpoczniemy od wsypania mąki i będziemy stopniowo wlewać do niej mleko lub wodę, efektem będzie gładka, jednolite ciasto bez grudek.

Z takiej masy usmażymy delikatne i rozpływające się w ustach naleśniki , z których łatwo będzie uformować krokiety. Próbując dodać produkty na odwrót, z dużym prawdopodobieństwem nie będziemy w stanie dobrze rozprowadzić sypkiego produktu w płynnych.

Strzelczyk robi fasolkę szparagową inaczej niż wszyscy. Gotuje ją z zaskakującym dodatkiem

Składniki na krokiety muszą być dobrze dobrane

Ważną zasadą w przygotowywaniu naleśników — nie tylko na krokiety — jest ocieplenie wszystkich produktów przed sporządzeniem masy. Jajka i mleko powinny zostać wyjęte z lodówki nawet godzinę wcześniej.

Zdążą uzyskać temperaturę pokojową, a ponieważ będzie ona podobna do tej utrzymywanej przez mąkę, sprawnie połączymy produkty i uzyskamy odpowiednią konsystencję wyrabianej masy .

Jak podawać krokiety?

Poza dobrze znanym sposobem w postaci dodawania ich do czerwonego barszczu polecamy komponowanie dania z sezonowymi surówkami i sałatkami. Będą stanowiły odświeżający akcent i przyjemnie skontrastują wynikającą ze smażenia ciężkość krokietów.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne krokiety bez mięsa. Spróbujcie koniecznie wiosennej propozycji z młodą kapustą . Być może skusi was także farsz ziemniaczany . Obie odsłony są smakowite i sycące.

Magda Gessler radzi jak robić krokiety.png
canva/Juan Moyano

Źródło: pysznosci

Poszła do Lidla i wypchała koszyk po brzegi. Nie uwierzysz ile zapłaciła za zakupy na tydzień
Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy