Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
Zastanawiasz się, co podać do pieczonego mięsa? Naszą propozycją są krokiety ziemniaczane, które stanowią doskonały dodatek do obiadu. Wygrywają z frytkami i tradycyjnymi ziemniakami z wody. Ich przygotowanie jest bardzo proste — ziemniaki trzeba wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami i usmażyć. Do mięsnych i nie tylko dań obiadowych najczęściej podajemy gotowane ziemniaki. Czasami też serwujemy frytki lub pieczone ziemniaki. A co powiecie na krokiety ziemniaczane do obiadu? Jeśli jeszcze ich nie robiliście, czas najwyższy się do nich przekonać.
Krokiety ziemniaczane są niezwykle smaczne i proste do przygotowania. I co ważne, można je zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wystarczy je tylko wytłuc i zagnieść z kilkoma prostymi składnikami. Po usmażeniu zachwycicie się ich chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.
Jak zrobić krokiety ziemniaczane do obiadu?
Składniki:
75 dag ziemniaków
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki mąki
sól, pieprz
1 jajko
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz, wytłucz, wystudź.
Do wytłuczonych ziemniaków dodaj żółtka, 2-3 łyżki mąki, trochę soli i pieprzu. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego uformuj podłużne krokiety. Każdy obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą ze wszystkich stron rumiane.
Wskazówka:
Krokiety ziemniaczane możesz też podać z sosem np. grzybowym, czosnkowym i surówką, jako danie obiadowe.
Poznaj też przepis na krokiety jajeczne, a także na krokiety ziemniaczane z pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: