Smakosze.pl
krokiety ziemniaczane do obiadu

canva/pixelshot

Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiasz się, co podać do pieczonego mięsa? Naszą propozycją są krokiety ziemniaczane, które stanowią doskonały dodatek do obiadu. Wygrywają z frytkami i tradycyjnymi ziemniakami z wody. Ich przygotowanie jest bardzo proste — ziemniaki trzeba wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami i usmażyć.

Do mięsnych i nie tylko dań obiadowych najczęściej podajemy gotowane ziemniaki. Czasami też serwujemy frytki lub pieczone ziemniaki. A co powiecie na krokiety ziemniaczane do obiadu? Jeśli jeszcze ich nie robiliście, czas najwyższy się do nich przekonać.

Marynowane kurki są pyszne

Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Krokiety ziemniaczane są niezwykle smaczne i proste do przygotowania. I co ważne, można je zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wystarczy je tylko wytłuc i zagnieść z kilkoma prostymi składnikami. Po usmażeniu zachwycicie się ich chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

Jak zrobić krokiety ziemniaczane do obiadu?

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków

  • 2 żółtka

  • ok. 1/2 szklanki mąki

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz, wytłucz, wystudź.

Do wytłuczonych ziemniaków dodaj żółtka, 2-3 łyżki mąki, trochę soli i pieprzu. Szybko zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta ziemniaczanego uformuj podłużne krokiety. Każdy obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą ze wszystkich stron rumiane.

Wskazówka:

Krokiety ziemniaczane możesz też podać z sosem np. grzybowym, czosnkowym i surówką, jako danie obiadowe.

Poznaj też przepis na krokiety jajeczne, a także na krokiety ziemniaczane z pieczarkami.

krokiety ziemniaczane do obiadu

canva/fpwing


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >