Smakosze.pl Przepisy Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał
canva/wideonet ; IG/magdagessler_official

Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał

3 kwietnia 2023

Mazurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowany na nietypowym spodzie z dodatkiem ugotowanych żółtek deser zachwyci nawet wybrednych. Z przepisem Magdy Gessler uzyskacie najlepsze rezultaty. Spróbujecie?

Przepis na ciasto kruche do mazurka Magdy Gessler

Jeśli jeszcze nie wybraliście receptury, z której przygotowujecie spód do wielkanocnego wypieku, zerknijcie koniecznie na propozycje gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Dodatek ugotowanego żółtka sprawia, że ciasto ma znakomitą konsystencję. Lepszego nie jedliście.

Składniki:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • trochę zimnej wody
  • szczypta soli
Babka z galaretki drobiowej będzie hitem Wielkanocy. Pyszna i efektowna

Jak zrobić kruche ciasto na mazurek? Nieoczywisty dodatek poprawi konsystencję

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Żółtka przecieramy przez sitko. Łączymy je z pokrojonym w nieregularną kostkę zimnym masłem, cukrem, solą oraz przepisaną przez sito mąką.

Ze składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby wlewając wodę. Gdy wszystko połączy się, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. N a podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy masę na cienki placek i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Nakłuwamy na całej powierzchni przy pomocy widelca, a następnie pieczemy do zrumienienia. Najlepiej sprawdzić stan po 10-15 minutach przyrządzania. Po upieczeniu ciasto na mazurka studzimy.

Jak udekorować świątecznego mazurka?

Najprostszym pomysłem jest przygotowanie kajmaku z mleka skondensowanego w puszce . Wystarczy włożyć nieotwarty produkt do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Uzyskanym kremem pokrywamy wystudzone ciasto i układamy ulubione bakalie.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na wielkanocne ciasta. Oprócz mazurka na stole nie może zabraknąć paschy . Polecamy też znakomity sernik krakowski w wersji roślinnej — nie ma ani grama sera.

Mazurek z tym spodem będzie fantastyczny.png
canva/Dar1930

Źródło: Haps

Dlaczego nie można jeść niedopieczonego kurczaka? Dietetyk wyjaśnił to w 3 zdaniach
Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy