Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał
Mazurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowany na nietypowym spodzie z dodatkiem ugotowanych żółtek deser zachwyci nawet wybrednych. Z przepisem Magdy Gessler uzyskacie najlepsze rezultaty. Spróbujecie?
Przepis na ciasto kruche do mazurka Magdy Gessler
Jeśli jeszcze nie wybraliście receptury, z której przygotowujecie spód do wielkanocnego wypieku, zerknijcie koniecznie na propozycje gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Dodatek ugotowanego żółtka sprawia, że ciasto ma znakomitą konsystencję. Lepszego nie jedliście.
Składniki:
- 1 kostka zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4 duże jaja
- trochę zimnej wody
- szczypta soli
Jak zrobić kruche ciasto na mazurek? Nieoczywisty dodatek poprawi konsystencję
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Żółtka przecieramy przez sitko. Łączymy je z pokrojonym w nieregularną kostkę zimnym masłem, cukrem, solą oraz przepisaną przez sito mąką.
Ze składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby wlewając wodę. Gdy wszystko połączy się, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. N a podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy masę na cienki placek i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Nakłuwamy na całej powierzchni przy pomocy widelca, a następnie pieczemy do zrumienienia. Najlepiej sprawdzić stan po 10-15 minutach przyrządzania. Po upieczeniu ciasto na mazurka studzimy.
Jak udekorować świątecznego mazurka?
Najprostszym pomysłem jest przygotowanie kajmaku z mleka skondensowanego w puszce . Wystarczy włożyć nieotwarty produkt do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Uzyskanym kremem pokrywamy wystudzone ciasto i układamy ulubione bakalie.
Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na wielkanocne ciasta. Oprócz mazurka na stole nie może zabraknąć paschy . Polecamy też znakomity sernik krakowski w wersji roślinnej — nie ma ani grama sera.
Źródło: Haps