Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka z galaretki drobiowej będzie hitem Wielkanocy. Pyszna i efektowna

Babka z galaretki drobiowej będzie hitem Wielkanocy. Pyszna i efektowna

Babka wielkanocna z galaretki drobiowej
Screen z filmu na kanale YouTube Z PASJĄ

Babka wielkanocna nie musi być jedynie słodkim deserem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie efektownej wersji mięsnej galaretki z jajkami, szynką i warzywami. Rarytas pięknie zaprezentuje się na stole, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
 

Przepis na babkę wielkanocną z galaretki drobiowej

Zrobienie rarytasu nie zajmie dużo czasu. Warzywa, szynkę i jaja wystarczy umieścić w formie na wielkanocny wypiek i zalać przygotowaną galaretą. Po zastygnięciu uzyskamy efektowną świąteczną przystawkę. Skusi niejednego smakosza.

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 50 g żelatyny
  • kilka dużych jaj
  • 300 g szynki
  • 150 g ugotowanej marchewki
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 150 g groszku z puszki
  • pół pęczka natki pietruszki
Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa

Jak zrobić babkę wielkanocną z galarety?

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Studzimy je i obieramy, kroimy w ćwiartki. Szynkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy ją do dużej miski. Podobnie postępujemy z marchewką. Wsypujemy także odcedzone z zalewy groszek i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy.

Na dnie formy na babkę wielkanocną układamy listki natki pietruszki. Układamy mniej więcej połowę przygotowanych warzyw z szynką, a następnie w rynienkach formy umieszczamy jajka. Jeśli mamy ochotę, wciskamy też kolejne zielone kawałki pietruszki. Wsypujemy pozostałą część mieszanki składników.

W garnku podgrzewamy bulion i roztapiamy w nim żelatynę. Lekko studzimy, po czym ostrożnie wlewamy płyn do formy. Babkę wielkonocną z galarety wstawiamy do lodówki, by zastygła. Najlepiej na całą noc.

Jak podać babkę wielkonocną z galarety?

Przysmak w świątecznym wydaniu serwujemy tak jak klasyczne galarety mięsne, czyli z chlebem. Jeżeli lubimy, możemy porcję skropić odrobiną octu lub dodać do niej nieco chrzanu.

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na pyszną galaretkę świąteczną zrobioną w wydmuszkach z jaj. Sprawdźcie też prosty przepis na smakowitą białą kiełbasę z żurku. Nawet w święta nic nie może się zmarnować.

Babka wielkanocna w wersji wytrawnej.png
canva/elena_hramowa