Babka z galaretki drobiowej będzie hitem Wielkanocy. Pyszna i efektowna
Babka wielkanocna nie musi być jedynie słodkim deserem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie efektownej wersji mięsnej galaretki z jajkami, szynką i warzywami. Rarytas pięknie zaprezentuje się na stole, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
Przepis na babkę wielkanocną z galaretki drobiowej
Zrobienie rarytasu nie zajmie dużo czasu. Warzywa, szynkę i jaja wystarczy umieścić w formie na wielkanocny wypiek i zalać przygotowaną galaretą. Po zastygnięciu uzyskamy efektowną świąteczną przystawkę. Skusi niejednego smakosza.
Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 50 g żelatyny
- kilka dużych jaj
- 300 g szynki
- 150 g ugotowanej marchewki
- 150 g kukurydzy z puszki
- 150 g groszku z puszki
- pół pęczka natki pietruszki
Jak zrobić babkę wielkanocną z galarety?
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Studzimy je i obieramy, kroimy w ćwiartki. Szynkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy ją do dużej miski. Podobnie postępujemy z marchewką. Wsypujemy także odcedzone z zalewy groszek i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy.
Na dnie formy na babkę wielkanocną układamy listki natki pietruszki. Układamy mniej więcej połowę przygotowanych warzyw z szynką, a następnie w rynienkach formy umieszczamy jajka. Jeśli mamy ochotę, wciskamy też kolejne zielone kawałki pietruszki. Wsypujemy pozostałą część mieszanki składników.
W garnku podgrzewamy bulion i roztapiamy w nim żelatynę. Lekko studzimy, po czym ostrożnie wlewamy płyn do formy. Babkę wielkonocną z galarety wstawiamy do lodówki, by zastygła. Najlepiej na całą noc.
Jak podać babkę wielkonocną z galarety?
Przysmak w świątecznym wydaniu serwujemy tak jak klasyczne galarety mięsne, czyli z chlebem. Jeżeli lubimy, możemy porcję skropić odrobiną octu lub dodać do niej nieco chrzanu.
Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na pyszną galaretkę świąteczną zrobioną w wydmuszkach z jaj. Sprawdźcie też prosty przepis na smakowitą białą kiełbasę z żurku. Nawet w święta nic nie może się zmarnować.