Smakosze.pl Porady Gessler nigdy nie dodaje go do ciasta na pierogi. Przez ten składnik się rozpada
Canva / pixelshot ; Instagram @magdagessler_official

Gessler nigdy nie dodaje go do ciasta na pierogi. Przez ten składnik się rozpada

10 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy opinię największego kulinarnego eksperta. Magda Gessler raz na zawsze rozstrzygnęła spór o przepis na ciasto na pierogi. Celebrytka, gdy sama przyrządza tę potrawę, absolutnie nie dodaje do ciasta oleju. Przez ten składnik pierogi po ugotowaniu po prostu się rozpadają.

Magda Gessler kończy dyskusję na temat ciasta na pierogi

Na ciasto do pierogów niemal każda gospodyni ma swój własny sposób. Niektóre z nich do składników dodają olej. Ma on sprawić, że ciasto będzie bardziej sprężyste i elastycznie. Inne zdanie na ten temat ma Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama.

Wziął do ręki noże od Amaro i powiedział co myśli. Słynny kucharz wraca do gry?

Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi

Magda Gessler swoje zdanie o oleju w cieście zdradziła w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji . Do degustacji zamówiła między innymi pieroga faszerowanego mięsem. Po otrzymaniu potrawy na talerzu od razu wiedziała, z czym ma do czynienia .

Do ciasta jest dodany olej, bo się rozsypuje

-zawyrokowała bez wahania ekspertka.

Faktycznie, pieróg za żadne skarby nie chciał trzymać się kupy . Z takim autorytetem, jak Magda Gessler nie ma co dyskutować. Jaki jest wobec tego najlepszy patent na ciasto na pierogi ?

Pierogi są uwielbianą potrawą, którą zajadamy na co dzień i od święta . Warto znać niezawodną recepturę na ten specjał. Ciasto jest przecież równie ważną składową pierogów, jak ich farsz. Przyjrzyjmy się zatem, jak przygotowuje je mistrzyni gotowania .

Jak przygotowuje ciasto na pierogi sama Magda Gessler?

Ciasto na pierogi Magdy Gessler jest tak proste, jak to tylko możliwe . Do jego przyrządzenia celebrytka używa zaledwie 3 składników . Jak łatwo wywnioskować, na próżno szukać na ich liście oleju .

Magda Gessler idealną konsystencję ciasta otrzymuje bez dodatku tłuszczu . Elastyczność zyskuje dzięki zaparzeniu mąki gorącą wodą . Do tego dodaje jedynie jeszcze odrobinę soli i ot, cała tajemnica idealnego ciasta .

Aby przygotować idealne pierogi, wysyp na blat 500 g mąki . Wymieszaj ją z solą i uformuj ze składników kopczyk . Następnie w zagłębienie wlej pół szklanki gorącej przegotowanej wody .

Składniki wymieszaj za pomocą widelca, a gdy nieco ostygną, zacznij wyrabiać ręcznie . Ciasto na pierogi jest gotowe, kiedy ma gładką konsystencję oraz jest elastyczne. Nie powinno także kleić się do dłoni .

Wyrobione ciasto odstaw na bok na kwadrans, aby odpoczęło . Następnie rozwałkuj je cienko i powykrawaj niewielkie okręgi na pierogi . Po zalepieniu z farszem, wrzucaj je na wrzącą wodę i gotuj przez ok. 3-5 minut od momentu wypłynięcia . Tak przyrządzane danie na pewno nie będzie rozpadać się na talerzu . Do słodkich pierogów z truskawkami polecamy to wyśmienito ciasto . Taki dodatek do pierogów był niegdyś nader chętnie stosowany przez nasze babcie .

porcja pierogów.png
Canva / Atide

Źródło: Kuchenne Rewolucje

Wetrzyj w mięso i połóż na patelni. Kotlety dosłownie będą się rozpływać w ustach
Ma 12 lat i wygrał MasterChef Junior. Wiemy, kto uczył go gotować
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy