Wetrzyj w mięso i połóż na patelni. Kotlety dosłownie będą się rozpływać w ustach
Kotlety schabowe mogą być jeszcze delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Wystarczy natrzeć je odrobiną aromatyzowanej jałowcem wódki. Nietuzinkowe rozwiązanie sprawi, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite kotlety
Alkohol, podobnie jak tłuszcz potrafi wydobyć aromat z przypraw. Dodatkowo też, już w przeciwieństwie do oliwy z oliwek czy oleju, jest w stanie zmiękczyć mięso i nadać mu przyjemnej konsystencji. Podczas smażenia niemal w całości odparuje, więc warto skorzystać z jego zalet.
Składniki:
- 400-500 g schabu
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 jagody jałowca
- 50 ml czystej wódki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 15 g masła
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić delikatne kotlety schabowe?
Zaczynamy od zalania jałowca wódką, przykrycia naczynia i wstawienia go do lodówki na 5-8 godzin. Schab oczyszczamy, kroimy na 4 plastry i delikatnie je rozbijamy.
Czosnek pozbawiamy łupiny i rozcieramy go nożem na pastę. Łączymy warzywo z 2 łyżkami oleju rzepakowego oraz wódką z jałowcem i ziołami prowansalskimi. Mieszanką starannie nacieramy kotlety, po czym obsmażamy je na kolejnych 2 łyżkach tłuszczu roślinnego. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Boczek także tniemy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, a następnie układamy w nim naprzemiennie schab, cebulę i boczek.
Polewamy stopionym masłem lub dodatkową porcją oleju. Kotlety z dodatkami pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podać kotlety schabowe z nutą jałowca?
Upieczone kotlety schabowe z nutą jałowca świetnie smakują z zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Możecie też upiec dodatki wraz z mięsem. Pokrójcie je tylko na odpowiednio małe kawałki, by były gotowe w tym samym czasie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne kotlety. Koniecznie przetestujcie soczyste mielone z piekarnika. Być może skuszą was też kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów.