Smakosze.pl Przepisy Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca
TRICOLORS/East News, canva/HandmadePictures

Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca

19 września 2022

Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca.

Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.

Przepis na wyborną sałatkę szwajcarską Magdy Gessler

Składniki:

  • 25 dag mortadeli

  • 25 dag łagodnego sera żółtego

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 nieduża cebula

  • 2 łyżki domowego majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki zalewy z ogórków

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypiorek do posypania

Przepis Magdy Gessler na sałatkę szwajcarską

Mortadelę i ser kroimy w cienkie plasterki, a potem w paski. Można je też pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy w większej misce.

W szklance łączymy majonez z musztardą i wodą z ogórków. Sprawdzamy smak i doprawiamy sos solą, jeśli tego wymaga. Sosem polewamy sałatkę szwajcarską, mieszamy. Posypujemy ją szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem wedle uznania. Smacznego.

Wskazówka: musztardę warto wybrać zależnie od preferencji względem ostrości. Jeśli mamy ochotę na pikantny, przysmak sięgnijmy po sarepską, francuską lub rosyjską. Delikatesowa czy miodowa będzie dobra do łagodniejszych wersji sosu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Magdy Gessler. Szczególnie polecamy sposób na znakomity bigos staropolski . Wypróbujcie również recepturę na chrupiące placki ziemniaczane .

Sałatka szwajcarska z mortadelą jest wyśmienita
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy