Przepis na aromatyczny bigos staropolski Magdy Gessler
Klasyczny bigos jest pyszny i uwielbiany przez większość, jednak istnieje znacznie smaczniejsza wersja. Jest nią bigos staropolski, który w przepisie od Magdy Gessler podkręcony jest dodatkiem karkówki z dzika. Mięso to nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku.
Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Nie inaczej jest w przepisie od Magdy Gessler.
Bigos wypełniony delikatnymi mięsami, intensywnie pachnącymi przyprawami i mnóstwem kiszonej kapusty jest tak dobry, że nie można powstrzymać się przed kolejną dokładką.
Przepis na bigos staropolski Magdy Gessler
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
300 g wędzonego boczku
300 g cienkiej kiełbasy
300 g karkówki z dzika
110 suszonych prawdziwków
110 g wędzonych śliwek
600 ml czerwonego wina
5 sztuk jałowca
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka kminku
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż ją na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż kapustę do garnka, zalej wodą tak, aby ją przykryła, wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Postaw naczynie na ogniu.
Grzyby zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wydrylowane śliwki oraz prawdziwki posiekaj w paski i dodaj je do kapusty. Wszystkie mięsa pokrój na kostkę wielkości pojedynczego kęsa i podsmaż je na oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu przełóż mięso do reszty składników, dokładnie wymieszaj i gotuj całość, aż kapusta nabierze wystarczającej miękkości. Podawaj bigos staropolski ze świeżym chlebem na zakwasie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.
Źródło zdjęcia: canva/ankub, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl